Alumnes de l'Escola d'Hoteleria de l'institut Dertosa introduint els pastissos de Kíiv a les 'carmanyoles solidàries'
Alumnes de l'Escola d'Hoteleria de l'institut Dertosa introduint els pastissos de Kíiv a les 'carmanyoles solidàries'

Carmanyoles solidàries: l'institut Dertosa cuina plats ucraïnesos per recollir fons i sensibilitzar els estudiants

ACN Tortosa - Els alumnes de l'Escola d'Hoteleria de l'Institut Dertosa (EHID) de Tortosa han servit aquest dimecres al migdia més d'un centenar de menús per emportar en benefici d'Ucraïna. Els diners del projecte Carmanyoles Solidàries es donaran a Intermón Oxfam i Creu Roja, però ha tingut un objectiu més enllà de la solidaritat, connectar aquests joves amb un conflicte, la guerra d'Ucraïna, que els passava de llarg i del qual van detectar els professors que vivien "desconnectats" tot i passar el dia enganxats als telèfons mòbils i a les xarxes socials. El vessant solidari ha estat una motivació extra i han servit més d'un centenar de menús, una xifra gens habitual a l'Escola. El menú costava 10 euros i els proveïdors han donat la matèria primera.

La setmana passada, en una reunió del claustre de l'Escola d'Hoteleria de l'institut Dertosa de Tortosa, als professors els va alertar "la desconnexió" dels alumnes amb el conflicte i la guerra d'Ucraïna. "No comentaven res de la guerra, vivien apartats en les noves tecnologies", ha explicat Adrià Serret, cap d'estudis del cicles de l'EHID. Els docents van decidir posar en marxa aquest projecte multidisciplinari, implicant tots els cicles de l'escola, per parlar del conflicte a l'aula i generar debat entre els estudiants.

Serret ha insistit que els seus alumnes estaven "desconnectats" del que contaven els telenotícies, però ha defensat que la responsabilitat de l'Escola va més enllà d'ensenyar-los a cuinar, a fer postres o servir en la restauració. "Hem de fer ciutadans del segle XXI, ciutadans actius", ha dit el cap d'estudis. Aquesta "desconnexió" que va cridar l'atenció dels professors, va lligada a unes xarxes socials on els joves "fan els seus grups i es mouen pels àmbits que els criden l'atenció". "Si això -la guerra d'Ucraïna- no els crida l'atenció a joves de 15, 16 o 17 anys, és responsabilitat dels adults que prenguin consciència d'aquests fets", ha defensat Serret.

El professor del cicle de cuina de l'EHID, Juanjo Roda, ha afegit que la iniciativa va permetre parlar de la qüestió a la classe, on també hi ha estudiants amb orígens a la zona del conflicte bèl·lic -Moldàvia i Ucraïna-, de manera poc violenta". "Estaven al cas de què passava, però no sabien què fer des de Terres de l'Ebre per ajudar. Els vaig proposar cuinar, que és el que saben fer", ha explicat el mestre.

Van decidir cuinar pollastre a la Kíiv, un plat molt popular i globalitzat als anys setanta amb els primers negocis de menjar 'take away'. El pollastre a la Kíiv és resultat de la barreja "de la cuina clàssica francesa amb productes de l'antiga URSS", un plat inventat a Moscou a principis del segle passat. Consisteix en un pit de pollastre obert, on s'introdueix discs de mantega d'herbes, s'empana, es fregeix i s'acaba al forn i s'acompanya amb patata i verdures com tomaca, pèsols i col.

El plat es va popularitzar entre els contertulians d'un pub nocturn de la capital d'Ucraïna i es va convertir el 1973, en un dels primers plats precuinats 'take away' de la cadena de supermercats britànica Marks and Spencer. Els alumnes de l'Escola d'Hoteleria han cuinat el pollastre a la Kíiv amb mantega d'herbes autòctones i acompanyat amb tomaca amb pa ratllat i formatge, pèsols i puré de patata, seguint" la recepta clàssica".

Al cicle de pastisseria han completat el menú amb les postres, pastissos de Kíiv. És un pastís a base de fruits secs i mantega, fet amb un bescuit amb avellanes, crema de mantega i crema de mantega amb praliné d'avellana- "L'hem reinterpretat perquè és un pastís amb molts sucres i molt greixós i l'hem fet agradable als nostres paladars, que no estan acostumats a una pastisseria, potser diria antiga", ha explicat Sergio Márquez. "Ha sigut divertit per a ells, amb un vessant solidari", ha remarcat el professor de pastisseria.

"Ha sigut maco, ens ha agradat molt i sentir que els fons serviran per ajudar, és molt agradable", ha afegit Chaymae Elouahi, alumna del cicle de pastisseria. L'alumnat del cicle fa cada setmana elaboracions més petites per a la botiga de l'institut, però no solen tenir comandes tan grans. Márquez ha destacat el repte i ha assegurat que l'han superat "amb molta nota". "És fàcil motivar-los, són gent jove, molt actius, interactius, i volen fer coses. El projecte ens ha servit per conèixer la gastronomia d'Ucraïna, la varietat de productes i la història que té, i cadascú s'ho ha emportat al seu terreny personal", ha afegit Roda.

Els alumnes del cicle formatiu de serveis en restauració de l'Escola s'han encarregat de servir i repartir els menús encarregats, unes comandes que es van haver de tancar aquest dimarts al vespre, quan es va arribar al centenar, però se n'han preparat unes quantes més. Els proveïdors es van sumar a la iniciativa i han donat les matèries primeres per elaborar les carmanyoles solidàries i tota la recaptació es donarà a Creu Roja i Intermón Oxfam per ajudar en els corredors humanitaris de la guerra. El menú tenia un preu de deu euros.

Anar al contingut