Les autoritats locals han demanat a la població que no surti al carrer a Culiacán, la capital de Sinaloa

Capturen el fill del Chapo Guzmán en un operatiu que ha desfermat la violència a Sinaloa

29 persones han mort en l'operació de detenció d'Ovidio Guzmán, un dels líders del càrtel de Sinaloa, amb una ordre de cerca i captura als Estats Units per importar i introduir drogues en territori nord-americà

RedaccióActualitzat

Les forces de seguretat de Mèxic ha capturat aquest dijous Ovidio Guzmán, un dels líders del càrtel de Sinaloa i fill del també narcotraficant el Chapo Guzmán.

Ha estat durant un operatiu conjunt de la policia federal i les forces armades a Culiacán, capital de l'estat de Sinaloa --nord de Mèxic--, que ha desfermat una onada de violència, tirotejos i bloquejos als accessos de la ciutat des de la matinada.

Hi han mort, almenys, 29 persones: una desena de soldats de les forces armades mexicanes i una vintena de membres del crim organitzat.  Ovidio Guzmán s'havia convertit en una figura clau per al càrtel de Sinaloa i molt buscada pels Estats Units, després que el seu pare fos detingut el 2016.

Guzmán ha estat traslladat a Ciutat de Mèxic per posar-lo a disposició de la Fiscalia que investiga el crim organitzat.

Als vídeos que circulen a les xarxes aquest dijous es veuen vehicles incendiats i carreteres bloquejades per comandos del càrtel a diverses localitats de Sinaloa.

Una altra imatge és la d'un avió de les forces de seguretat mexicanes que és tirotejat mentre aterra a l'aeroport de Culiacán.

Per facilitar la detenció i evitar fugues, s'ha ordenat la suspensió de les operacions a l'aeroport de Culiacán, que estarà tancat fins a la nit. També s'ha reforçat la seguretat al centre penitenciari per evitar motins de presos vinculats amb el càrtel.

Les autoritats locals han demanat a la població que no surti al carrer si no és estrictament necessari. Les escoles i els edificis administratius estan tancats aquest dijous pels enfrontaments.

Ovidio Guzmán ja va ser arrestat el 2019, però el van alliberar per la resposta violenta del càrtel de Sinaloa (EFE/ Juan Carlos Cruz)

Això ha despertat la por entre els ciutadans pel record del "culiacanazo". L'octubre de 2019, la policia federal mexicana va arrestar Guzmán, però el van alliberar hores després per la resposta violenta del càrtel de Sinaloa.

En aquell moment, el president mexicà Andrés Manuel López Obrador va donar suport a la decisió per evitar "un bany de sang" contra la població.

Ovidio Guzmán entregant-se a la policia en la captura fallida de l'octubre del 2019 (Secretaria de Defensa de Mèxic)

Qui és Ovidio Guzmán?

Ovidio Guzmán, de 32 anys, s'ha convertit en una peça clau del càrtel de Sinaloa després que el seu pare, el Chapo, fos extradit i empresonat a cadena perpètua als Estats Units. El fill del Chapo encapçala la llista dels quinze criminals més buscats a Mèxic per ser extradits al país veí.

Un jutge federal de Washington va emetre una ordre de cerca i captura contra Guzmán: se li atribueix la direcció del càrtel de Sinaloa juntament amb els seus germans, a més d'introduir drogues en territori nord-americà durant més de deu anys. Es calcula que els seus laboratoris produeixen uns dos mil quilos de drogues al mes.

La detenció de Guzmán arriba dies abans que el president dels Estats Units, Joe Biden, viatgi a Mèxic en el marc de la cimera de líders d'Amèrica del Nord que començarà dilluns vinent.

El govern mexicà, però, ha negat que els dos esdeveniments estiguin relacionats. El canceller Marcelo Ebrad ha assegurat que els Estats Units no han participat en l'operatiu per detenir Ovidio Guzmán, ni es tracta d'un "intercanvi" amb Washington.

ARXIVAT A:
Estats UnitsNarcotràficMèxic
Anar al contingut