Caos circulatori a París: 600 km de cues en el cinquè dia de vaga a França
Pocs trens i tots atapeïts en la nova jornada de vaga (EFE/EPA/Yoan Valat)

Caos circulatori a París: més de 600 km de cues en el cinquè dia de vaga a França

Noves aturades als trens i al metro per protestar contra la reforma del sistema de pensions de Macron

RedaccióActualitzat

Col·lapse circulatori a les vies d'accés a París, coincidint amb el cinquè dia consecutiu de protestes contra la reforma del sistema de pensions que planteja el govern d'Emmanuel Macron.

Segons les fonts oficials d'informació viària, les principals rutes d'accés a la capital francesa han acumulat aquest dilluns a primera hora del matí més de 600 km de cues, el triple del que és habitual. Per tant, es considera una situació excepcional que provocarà greus problemes de mobilitat pràcticament durant el tot el dia.
 

 

Paral·lelament, la Societat Nacional de Ferrocarrils Francesos ha demanat directament als seus usuaris que no utilitzin els seus serveis davant la previsió d'una nova jornada caòtica. L'aturada afecta especialment la xarxa de rodalies de París i de l'Administració Autònoma de Transports Parisencs.

Els serveis mínims són similars als que hi ha hagut en els dies anteriors, el 15% a rodalies, un tren de cada sis en alta velocitat i un de cada deu trens del servei interurbà.

 

Estacions plenes, tònica general d'un "dilluns negre" a París 

Al metro de París també hi ha una jornada molt complicada. Hi ha 10 línies tancades; quatre funcionen amb serveis mínims i dues més, les automàtiques, funcionen amb normalitat.

Les aturades als trens i al metro han provocat que molta gent hagi decidit agafar el seu vehicle. El tap circulatori ha arribat als 620 km a les 8.30 a tota la perifèria de París, segons la xarxa de carreteres Sytadin.

I per a aquest dimarts s'està gestant una nova jornada de mobilitzacions massives, a l'espera que dimecres el primer ministre, Edouard Philippe, presenti el polèmic projecte de llei de reforma de les pensions.

Mentre els francesos estan en peu de guerra, el seu president s'enroca. Macron assegura que no farà marxa enrere perquè fer-ho tindria "conseqüències funestes l'endemà mateix", assegura.

En canvi, des de l'oposició l'adverteixen que la situació se li està escapant de les mans al govern. Jean-Luc Mélenchon, líder del moviment d'esquerres França Insubmisa:

"El govern està molt nerviós i té motius per estar-ho perquè crec que va subestimar la capacitat de rebuig i de resistència que hi ha al país"


Des del govern hi ha inquietud per les conseqüències que pot suposar aquesta vaga en molts apartats en el cas que s'allargui.

 

El primer ministre, Edouard Philippe, presentarà dimecres la llei (Reuters/Benoit Tessier)

La secretària d'Estat d'Economia, Agnès Pannier-Runacher, està preocupada davant dels possibles efectes negatius sobre els visitants pel que fa a la mobilitat. La secretària d'Estat ha dit que "la qüestió més sensible en aquests moments és assegurar que els turistes puguin venir, sobretot a París". "En el turisme, si es perden les reserves, ja no es recuperen", ha subratllat.

La vaga l'han convocada els sindicats CGT, FO, FSU, Solidaires, UNL i UNEF, que consideren que la reforma defensada per Macron, a la pràctica, suposarà una rebaixa de les pensions i "degradarà els drets de tots".

ARXIVAT A:
FrançaMobilitat
Anar al contingut