La Moncloa diu que l'estat d'alarma pot durar algunes setmanes més enllà del dia 24
Pedro Sánchez i Carmen Calvo al ple d'aquest dimecres (EFE/Ballesteros)

Calvo apunta que hi haurà més pròrrogues de l'estat d'alarma, l'eina "més democràtica"

La vicepresidenta ho assegura tot just l'endemà d'aprovar-se una quarta pròrroga gràcies als acords "in extremis" de Pedro Sánchez amb Ciutadans i el PNB

RedaccióActualitzat

El govern espanyol avisa que l'estat d'alarma per la crisi de la Covid-19 podria continuar vigent el mes de juny. Ho ha avançat la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, en una entrevista a TVE, tot just l'endemà d'aprovar-se una quarta pròrroga gràcies als acords "in extremis" de Pedro Sánchez amb Ciutadans i el PNB.

Calvo, que ha superat la malaltia, ha dit que, "segurament", Espanya necessitarà "algunes setmanes més" de vigència de l'estat d'alarma més enllà del 24 de maig.

La vicepresidenta ha justificat aquesta situació d'emergència durant l'anomenada fase de desescalada perquè considera que amb una llei ordinària no es poden prohibir els desplaçaments entre territoris ni obligar ningú a quedar-se a casa seva. Ha afegit, però, que a partir d'ara es podrien negociar diferents estats d'alarma, amb mesures diverses en funció de com evolucioni l'epidèmia en cada territori.

 

Carmen Calvo dona pràcticament per fet que el govern espanyol haurà de tornar a demanar al Congrés prorrogar aquesta situació a partir del dia 24:

"Segurament necessitarem algunes setmanes més. Utilitzar l'estat d'alarma és el més democràtic que pot fer un govern, el que dona més garantia en la protecció dels drets. És justament al revés de com ho ha criticat i no ha entès l'oposició, i en particular el Partit Popular"

 

La Moncloa diu que l'estat d'alarma pot durar algunes setmanes més enllà del dia 24
La vicepresidenta va anar al Congrés amb mascareta després de donar positiu per Covid-19 (EFE/J.J.Guillén)


A Calvo li sembla "incomprensible la posició de Pablo Casado, "desconnectant-se de tot això". "És un error històric", segons la vicepresidenta, que el líder del PP "es posi de perfil en la votació" d'aquest dimecres.

La vicepresidenta també ha dit que li ha provocat "incomprensió" l'actitud d'ERC, que ha passat de l'abstenció al vot en contra. Carmen Calvo ho vincula amb el clima preelectoral a Catalunya i la competició que creu que els republicans mantenen amb Junts per Catalunya.

 


El PNB adverteix que aquesta serà l'última pròrroga

Si a Sánchez li va anar just aquest dimecres tirar endavant l'ampliació de l'estat d'alarma, no li serà més fàcil aprovar-la en el futur.

La Moncloa diu que l'estat d'alarma pot durar algunes setmanes més enllà del dia 24
Ortúzar: "Com més avanci la desescalada, més anacrònic serà estar sota l'estat d'alarma" (EFE/José Méndez)

 

El PNB, un dels partits que va salvar el president espanyol a la votació, ja avança que "hem arribat al límit d'aquest instrument". Ho ha afirmat a Antena 3 el president de la formació nacionalista, Andoni Ortuzar:

"Nosaltres hem estat crítics, tant amb la figura de l'estat d'alarma com, sobretot, amb la manera com s'ha anat utilitzant i gestionant. Ens han volgut portar a seguir 'l'ordeno i mano' o anar al caos, però nosaltres hem optat per termes més raonables, uns termes intermitjos"

"Hi ha instruments, no tan excepcionals ni tan radicals com l'estat d'alarma [en la legislació ordinària] que s'adapten perfectament a les necessitats d'aquest moment (···) I quan més avanci el procés de desescalada, encara serà més anacrònic estar sota l'estat d'alarma. Jo crec que hem arribat al límit d'aquest instrument i cal buscar-ne d'altres"

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEstat d'alarma
Anar al contingut