Aprovada la pròrroga de l'estat d'alarma enmig del canvi d'aliances de Sánchez

El Congrés dels Diputats prolonga l'estat d'alarma fins al 24 de maig, gràcies als acords del govern espanyol amb Ciutadans i el PNB

Actualitzat

Aprovada al Congrés dels Diputats la quarta pròrroga de l'estat d'alarma per combatre el coronavirus. Els acords a última hora amb Ciutadans i el PNB han assegurat al govern del PSOE i Unides Podem la prolongació fins el 24 de maig d'aquesta mesura excepcional.

Amb 178 vots a favor, 75 en contra i 97 abstencions, l'allargament de l'estat d'alarma ha tirat endavant. Hi han votat a favor el PSOE, Unides Podem, Ciutadans, PNB, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canària, PRC i Terol Existeix. El PP, EH Bildu, UPN i el BNG s'han abstingut. Finalment, Vox, Esquerra, JxCat, la CUP i Foro Asturias hi han votat en contra.

Com ja havia passat en les pròrrogues anteriors, la majoria de diputats han votat des de casa per no haver de desplaçar-se fins a l'hemicicle. De fet, dels 350 diputats, només 46 han votat presencialment i els altres 304 ho han fet per via telemàtica.

 

Pedro Sánchez, durant la sessió d'aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez, durant la sessió d'aquest dimecres al Congrés (EFE / Ballesteros)

 

La pròrroga amb menys suport

Fa només 24 hores no era gens clar que el Congrés donés el vistiplau a aquesta pròrroga, després que Esquerra anunciés que hi votaria en contra i el PP flirtegés amb la possibilitat d'oposar-s'hi. Els populars, finalment, s'han abstingut.

Ha estat la pròrroga que ha tirat endavant amb menys suport. La primera, el 25 de març, es va aprovar amb 321 vots a favor, cap en contra i 28 abstencions. La segona, el 9 d'abril, va tirar endavant amb 270 vots a favor, 54 en contra i 25 abstencions. La tercera pròrroga, el 22 d'abril, es va validar amb 269 vots a favor, 60 en contra i 16 abstencions.

Aquesta pèrdua progressiva de suports obre alguns interrogants sobre el futur de la legislatura.

 

El bloc de la investidura, trencat

Esquerra Republicana, que es va abstenir per facilitar la investidura de Sánchez i, fins ara, s'havia abstingut en les votacions de les tres pròrrogues de l'estat d'alarma, ha votat en contra. Els republicans s'han alienat amb Junts per Catalunya i la CUP i, d'aquesta manera, tots tres partits independentistes catalans s'han oposat a aquesta quarta pròrroga.

I, mentrestant, el bloc de dretes ha quedat del tot fragmentat, amb l'abstenció del PP, el vot en contra de Vox i el vot a favor de Ciutadans. La decisió de la formació liderada per Inés Arrimadas ha originat una crisi al partit, amb la baixa d'antics dirigents com Juan Carlos Girauta o Carina Mejías.

 

El cap de l'oposició, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés
El cap de l'oposició, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés (EFE / Ballesteros)

 

S'accepta la proposta del PNB

A diferència del que havia passat en les pròrrogues anteriors, en què PSOE i Unides Podem havien rebutjat totes les propostes dels grups minoritaris per modificar l'abast de l'estat d'alarma, aquest dimecres s'ha acceptat una proposta de resolució del PNB.

La proposta, condició indispensable dels nacionalistes bascos per votar a favor de la quarta pròrroga, estableix que la desescalada es decidirà de forma compartida entre la Moncloa i les autonomies i que les mesures acordades les executaran els governs autonòmics.

 

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, parla amb Pedro Sánchez en el ple d'aquest dimecres al Congrés
El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, parla amb Pedro Sánchez en el ple d'aquest dimecres al Congrés (EFE / J.J. Guillén)

 

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha plantejat la possibilitat que no totes les fases del desconfinament necessitin l'estat d'alarma i ha assenyalat que la llei en permet una aplicació parcial.

 

Aixecar l'estat d'alarma, "un error absolut"

Durant el debat d'aquest dimecres, el president del govern espanyol ha insistit en la necessitat de mantenir l'estat d'alarma per restringir la mobilitat i ha alertat que seria "un gran error absolut" aixecar-lo ara:

"Ignorar el risc de l'epidèmia i aixecar l'estat d'alarma de manera precipitada seria un error absolut, total i imperdonable. El que hem de votar és si descendim gradualment o trenquem files, si impera la unitat o s'imposa el ‘sálvase quien pueda'"

El president del govern espanyol també ha remarcat que la pròrroga no és un atac contra les llibertats ni contra les competències de les comunitats autònomes:

"L'estat d'alarma no és cap recurs retorçat del centralisme, és un escut contra la propagació de l'epidèmia. I, senyories, l'estat d'alarma no és cap estratagema, com diuen alguns grups de l'oposició per limitar les llibertats. Creguin-me, l'única ideologia que hi ha darrera de la petició que faig a aquesta cambra de la pròrroga de l'estat d'alarma és protegir la salut pública i salvar vides. Vides extremenyes i vides catalanes"

 

Sánchez també ha anunciat un homenatge públic per a les més de 26.000 víctimes del coronavirus a l'estat. Serà un acte es farà en la fase 1 de la desescalada i es decretarà el dol oficial a tot el país.

 

Crítiques de l'oposició

Ha estat un debat en què l'executiu ha rebut crítiques de tota l'oposició, també de les forces que li han donat suport en la pròrroga de l'estat d'alarma.

El líder del PP i cap de l'oposició, Pablo Casado, ha dit a Sánchez que l'estat d'alarma no es pot mantenir indefinidament i acusat el president del govern de voler-lo prorrogar per mantenir poders polítics "absoluts". Casado ha anunciat que, si es proposen més pròrrogues, els populars hi votaran en contra.

Vox ha tornat a votar en contra de la pròrroga i el seu líder, Santiago Abascal, ha obert la porta a presentar una moció de censura contra un govern "ruïnós" que, ha dit, "està abusant del poder".

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha justificat el suport a la pròrroga per les condicions pactades amb el govern espanyol i ha advertit Sánchez que, al marge del que pugui passar d'aquí a dues setmanes, "necessita un pla B" de sortida.

 

La líder de Cs, Inés Arrimadas, intervé en el ple del Congrés per prorrogar l'estat d'alarma
La líder de Cs, Inés Arrimadas, intervé en el ple del Congrés per prorrogar l'estat d'alarma (EFE / J.J. Guillén)

 

Vot en contra dels tres partits independentistes

El portaveu d'Esquerra a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha dit a Sánchez que "no hi ha res gratis en política" i ha reclamat que el govern espanyol "faci cas" als republicans perquè, segons ell, sense diàleg amb ERC, no hi ha legislatura.

Per la seva banda, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha retret a Sánchez que hagi buscat l'acord amb Ciutadans per salvar la votació al Congrés. Borràs, molt crítica amb la gestió de la crisi sanitària que ha fet el govern espanyol, ha dit que sí que hi ha un "pla B" a la pròrroga de l'estat d'alarma, que és retornar les competències a les comunitats autònomes.

L'altre partit independentista, la CUP, ha retret al govern espanyol que no aprofiti la situació excepcional per "intervenir democràticament l'economia" i l'ha acusat de "regalar diners a la banca i a les grans empreses". La diputada Mireia Vehí ha denunciat que, durant l'estat d'alarma, l'executiu ha desplegat "un estat de setge" i ha "controlat i limitat la llibertat".

 

Laura Borràs parla amb Pedro Sánchez durant el ple del Congrés
Laura Borràs parla amb Pedro Sánchez durant el ple del Congrés (EFE / Ballesteros)

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Pedro SánchezPSOEUnides PodemERCJxCatCsPPPNB
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut