Els viatgers procedents del Regne Unit, la Xina o el Japó no hauran de passar controls sanitaris per viatjar a Espanya
Els viatgers procedents del Regne Unit, la Xina o el Japó no hauran de passar controls sanitaris per viatjar a Espanya

Brussel·les critica que Espanya accepti el turisme estranger i no l'intern

El govern espanyol es defensa als retrets de falta de coherència: "Som escrupolosos amb les normes de la UE"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

"Espanya compleix totes les recomanacions europees en mobilitat Covid", assegura la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, "i ho fa "escrupolosament".

Aquest és l'argument amb què el govern espanyol defensa que hi hagi restriccions a la mobilitat interna a Espanya mentre es permet l'entrada de turistes en algunes regions, com les Balears.

"És cert que això pot causar una sensació de greuge entre els ciutadans, perquè gent de Madrid, per exemple, no pot viatjar a les Balears però sí a Frankfurt, igual que ciutadans de Frankfurt poden anar a les Balears però no a Bonn. Però això és perquè cada regió té les seves pautes per controlar la pandèmia."


L'actual política de mobilitat espanyola ha estat criticada per la Comissió Europea, que ha demanat a Espanya "coherència" en les restriccions de viatges que aplica dins i fora de les seves fronteres.

González Laya insisteix que mantenir obertes les fronteres és una petició de la Unió Europea, que "ha recomanat no tancar-les als viatges intracomunitaris", igual com demana "que es viatgi només si és necessari, amb prudència i respectant les recomanacions del lloc de destí. També que s'acoloreixi els mapes a nivell regional segons la incidència Covid a cada regió, i és el que fem. Les Balears, Navarra, Extremadura, Cantàbria i Múrcia tenen nivells d'incidència més baixos."

La titular d'Exteriors insisteix que cada comunitat autònoma pren les mesures internes necessàries, com exigeix la Comissió, per evitar un augment de contagis dins del seu territori.

"A Espanya, qualsevol viatger que arribi s'ha de sotmetre a controls, inclosos els PCR, que ens ajuden a vigilar que no s'importen casos."

Els alemanys, confinats al seu país, poden viatjar a les Balears per turisme (Reuters/Enrique Calvo)

Els alemanys, confinats a casa però de turisme a Mallorca

Es dona la paradoxa que dos dies després de l'arribada de més d'un miler de turistes a Mallorca, Alemanya endureix les restriccions per Covid, davant l'augment de contagis, i allarga el confinament de la població fins al 18 d'abril, amb el tancament de comerços no essencials, restaurants, hotels, gimnasos i espais culturals.

La cancellera Merkel ha qualificat la situació que travessa Alemanya de "molt greu" i ha acordat, amb els líders regionals, un confinament estricte durant la Setmana Santa a tot el país, una mesura que no afecta el turisme internacional.

 

Alemanya obligarà tots els viatgers a fer-se un test PCR quan arribin al país, fins i tot als que venen de zones no considerades de risc, com les Balears.

El virus no té fronteres

Les declaracions de González Laya, fetes després de la reunió del Consell d'Exteriors de la UE, responen al toc d'atenció que ha llançat, aquest dilluns, el portaveu de Justícia de la Comissió Europea, Christophe Wigand, a les autoritats espanyoles.

La Comissió recorda a Espanya que "la transmissió i el risc de contagi per Covid és similar per als viatges domèstics i els transfronterers, i que, per tant, els estats membres haurien d'assegurar coherència entre les mesures aplicades en tots dos tipus de viatges".

Wigard reconeix que, tot i que la UE té competències per garantir la lliure circulació entre fronteres a l'espai Schengen, cada país pot limitar la mobilitat interna en el seu territori, si ho considera necessari.

Toc d'atenció de Brussel·les a Espanya per permetre el turisme internacional però no la mobilitat interior (Reuters/Enrique Calvo)

Tot i així, demana que els estats "tinguin més en compte la situació regional que la nacional" quan dissenyin les seves estratègies de mobilitat.

De cara a les vacances de Setmana Santa, el govern espanyol ha pactat el tancament perimetral de les comunitats autònomes per limitar al màxim els desplaçaments però les restriccions no s'apliquen a la frontera d'Espanya amb la UE. Els 27 sí que poden fer viatges no essencials amb origen o destinació a altres països comunitaris.

A més a més, Espanya negocia amb el Regne Unit un passaport sanitari, "paral·lel" al de la UE, per facilitar els viatges a l'estiu. González Laya ha defensat que hauria de ser un document de viatge únic per als països de l'OCDE, entre els quals hi ha el Regne Unit, els Estats Units o el Canadà, i que es posaria en marxa "quan hi hagi una massa crítica de vacunats" a Espanya que permeti reobrir fronteres.

Els líders europeus es reuneixen dijous telemàticament per decidir si donen llum verda al passaport Covid-19, que podria estar llest al juny.

Les Balears prenen mesures per evitar una quarta onada

El govern balear ha decidit tancar l'interior de bars i restaurants a Mallorca i Eivissa, per evitar una quarta onada, davant l'augment de contagis. La mesura s'ha pres després d'una reunió urgent amb patronal i sindicats, segons havia avançat el portaveu del govern i conseller de Turisme, Iago Negueruela.

Clients en una terrassa, davant de la catedral de Palma (Reuters/Enrique Calvo)

Les Balears estan entre les comunitats amb els índexs de contagi més baixos -47 casos per 100.000 habitants.

"Ens hi juguem vides i la nostra economia."

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTurismeCovid-19MobilitatCoronavirus Vacunes
Anar al contingut