Borràs proposa Pere Aragonès com el candidat a la investidura sense un acord tancat

Mentre que ERC veu "possible" investir Aragonès divendres, Junts refreda la possibilitat d'un acord d'aquí a 48 hores

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha anunciat aquest migdia el nom del candidat a la investidura, Pere Aragonès. Tot i que estava previst per dijous, finalment ho ha anunciat aquest dimecres, un cop ha acabat la ronda de consultes amb els representants dels grups parlamentaris.

Borràs ha constatat que Aragonès és el candidat amb més possibilitats de formar govern i ha convocat el ple d'investidura per aquest divendres.

Pere Aragonès se sotmetrà, doncs, aquest divendres a la sessió d'investidura. El que no és clar és que la superi a la primera. Esquerra i Junts continuen negociant i des de Junts refreden la possibilitat que Aragonès pugui sortir president aquest mateix divendres.

Tot i això, Esquerra no tira la tovallola. Aquest matí, la portaveu, Marta Vilalta, ha dit que investir Aragonès aquest divendres és "possible" perquè "pot aglutinar la majoria de suports". Ha estat en la roda de premsa després de reunir-se amb Borràs, juntament amb el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, en el marc de la ronda de consultes.

Vilalta, però, ha reconegut que els republicans no ho tenen "tot tancat". En aquest sentit, ha garantit que treballaran "de forma incansable tot avui, tot demà i si cal divendres mateix" per aconseguir el suport de Junts.

Justament Gemma Geis, portaveu de JxCat al Parlament, apunta que "previsiblement" l'acord no arribarà a temps per divendres. De fet, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, avisava aquest dimarts que un acord "sòlid" per formar govern encara podia trigar "dies o setmanes".

Tampoc és clar el vot favorable de la CUP a Pere Aragonès. Almenys 3 de la desena d'organitzacions que integren la candidatura, ja han anunciat el seu vot negatiu al preacord amb Esquerra. Es tracta d'Endavant, Arran i Lluita Internacionalista.

Des de Poble Lliure -organització que també forma part del Consell per la República- s'han mostrat crítics amb l'acord i el consideren "millorable". En canvi, des de Guanyem el troben positiu i demanen seguir treballant per la unitat estratègica a 3 bandes. El posicionament de les assemblees parlamentàries de la CUP que s'estan fent avui es farà públic aquest dijous.


La segona sessió es faria probablement dimarts que ve

El debat per investir el pròxim president de la Generalitat començarà aquest divendres a les deu del matí, després que ho hagi acordat la mesa del Parlament. Si el candidat no aconsegueix la majoria absoluta, caldrà una segona votació, que es faria probablement dimarts que ve i en què és suficient una majoria simple.

En qualsevol cas, el ple es farà a l'auditori del Parlament per garantir les distàncies de seguretat que seria impossible de mantenir dins l'hemicicle i s'hi habilitarà una bancada per al govern i un faristol, ja que a la sessió constitutiva de la cambra –en què es va escollir Borràs com a presidenta del Parlament– no n'hi havia.

La distribució dels escons serà molt similar a la d'aquell ple però els grups parlamentaris tindran autonomia per decidir on es col·loquen els seus diputats.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Laura BorràsInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut