Boris Johnson, candidat favorit a substituir May (Reuters)
Londres

Boris Johnson i Jeremy Hunt, finalistes a les primàries per substituir Theresa May

La darrera votació de les primàries britàniques serà entre els dos únics aspirants que queden, Johnson i Hunt, i es coneixerà a finals de juliol

RedaccióActualitzat

Ja només queden dos candidats a ser el nou líder "tory". L'exalcalde de Londres, Boris Johnson, i el ministre britànic d'Exteriors, Jeremy Hunt, es disputaran el lideratge del Partit Conservador i el govern del Regne Unit després que tots dos hagin superat aquest dijous la primera fase de les primàries.

En les enquestes, Johnson ja era el clar favorit i ha rebut el suport de 160 dels 313 diputats conservadors. Hunt n'ha aconseguit 77 i el tercer candidat, el ministre de Medi Ambient, Michael Gove, ha quedat eliminat amb només 75 vots.

En l'última votació, la decisió està en mans dels 160.000 militants del Partit Conservador britànic. Hauran de triar només entre Johnson o Hunt, en el complex procés per escollir el relleu de Theresa May. El resultat de la votació es donarà a conèixer a finals de juliol. Els afiliats tenen 4 setmanes per votar per correu.

Jeremy Hunt, minstre d'Exteriors, competirà amb Johnson (Reuters)

 

Brexit tant sí com no

Theresa May, encara cap de l'executiu britànic, va guanyar les eleccions generals del juny del 2017 i a finals d'aquest maig va anunciar la seva intenció de dimitir, després que havien fracassat en tres ocasions els intents perquè el Parlament britànic aprovés l'acord del Brexit que havia pactat amb Brussel·les.

Johnson i Hunt, partidaris del Brexit, estan a favor de renegociar amb Europa el pacte, especialment la polèmica clàusula per evitar una frontera a Irlanda del Nord. La Unió Europea fins ara s'ha oposat a modificar els termes pactats amb Tehresa May.

Si aconsegueix les claus del 10 de Downing Street, Boris Johnson ja ha anunciat que durà el Regne Unit a un Brexit, amb o sense acord, el 31 d'octubre. Hunt ha insinuat que podria demanar un nou ajornament de la data límit marcada per Brussel·les.

Debat televisiu entre els candidats de les primàries tories (Reuters)

 

La pressió sobre els conservadors per trobar una sortida al Brexit s'ha accentuat després de les eleccions al Parlament Europeu el 26 de maig, que va guanyar el partit del Brexit liderat per l'euròfob Nigel Farage mentre els conservadors van recular a la cinquena posició.  

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut