Tusk condiciona la pròrroga a l'aprovació del Brexit a Londres (Reuters)
Tusk condiciona la pròrroga a l'aprovació del Brexit a Londres (Reuters)
Brussel·les

Tusk accepta prorrogar el Brexit si Londres aprova l'acord de sortida de la UE

Theresa May ha demanat formalment a Brussel·les ajornar el Brexit fins al 30 de juny

RedaccióActualitzat

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, accepta ajornar la data del Brexit, tal com ha demanat Theresa May, però posa com a condició que el Parlament britànic aprovi l'acord de sortida pactat amb la Unió Europea. Tusk ha fet aquesta tarda una declaració urgent després d'haver rebut la petició formal de la primera ministra britànica de fixar la nova data per al 30 de juny.

El màxim responsable del Consell Europeu ha parlat per telèfon amb la premier britànica i, tot seguit, ha fet una declaració davant els mitjans de comunicació:

"Després de les consultes que he tingut aquests dies amb líders de la Unió Europea, crec que una extensió curta serà possible, però estarà condicionada a un vot positiu de l'acord de retirada a la Cambra dels Comuns" 

Sobre la possibilitat que aquesta pròrroga s'allargui fins al 30 de juny, com demana May, Tusk ha fet aquesta reflexió:

"Aquesta proposta té els seus aspectes positius, però crea una sèrie d'interrogants de caràcter legal i polític. Els líders ho discutiran aquest dijous"

 

Tusk ha respost May poques hores després de la proposta de la primera ministra britànica (Reuters) 

Els líders analitzaran, doncs, a partir d'aquest dijous, si accepten una pròrroga o pressionen Londres perquè compleixi amb els terminis.  

La intenció de May d'ajornar el Brexit més enllà de les eleccions europees genera divisió interna a les institucions comunitàries sobre si el Regne Unit també hauria de participar en aquests comicis. El fet que la petició hagi arribat aquest matí fa molt complicat que hi hagi acord aquest mateix dijous i, per tant, hi podria haver noves reunions en aquest sentit la setmana que ve.

En tot cas, Tusk ha avançat que, en aquest moment, no preveu una cimera extarordinària la setmana que ve per donar el vistiplau a l'endarreriment del Brexit. 

Juncker, més crític amb la petició de May

Abans de la declaració de Tusk sobre la proposta de May, s'hi ha pronunciat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a través del seu portaveu Margaritis Schinas. 

"El president ha avisat clarament la primera ministra que no inclogui una data per a l'ajornament que sigui posterior a les eleccions al Parlament Europeu. Per això en aquesta trucada li ha repetit el consell que ja li havia expressat per carta l'11 de març: que la sortida s'ha de fer abans del 23 de maig. En cas contrari ens arrisquem a tenir dificultats institucionals i incertesa legal"

En principi, la Comissió Europea defensa que hi ha d'haver eleccions al Regne Unit si la pròrroga del Brexit va més enllà del 23 de maig.

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió EuropeaEleccions europees 26M
Anar al contingut