El controvertit Boris Johnson podria ser el substitut de Theresa May (Reuters)
El controvertit Boris Johnson podria ser el substitut de Theresa May (Reuters)
Londres

L'excèntric Boris Johnson es postula com a candidat a succeir Theresa May

L'exministre d'Exteriors i exalcalde de Londres és un partidari aferrissat del Brexit i és el més ben situat a les travesses per liderar el Partit Conservador

RedaccióActualitzat

La primera ministra britànica, Theresa May, plegarà el 7 de juny, després de mesos de pressions, sobretot des del seu mateix partit, els conservadors. Això ha obert la cursa per a la seva successió i el més ben situat és l'exministre d'Exteriors, Boris Johnson. De fet ja ha confirmat que vol succeir May. Ho ha dit a Suïssa, on ha participat en una trobada econòmica a la ciutat alpina d'Interlaken.

L'exalcalde de Londres i defensor aferrissat del Brexit ha afirmat que, "amb seguretat", serà candidat a rellevar May, i ha subratllat a continuació que el Regne Unit sortirà de la Unió Europea:

"Deixarem la Unió Europea el 31 d'octubre, amb acord o sense acord."

En aquesta reunió econòmica, Johnson ha defensat que marxar de la UE no representa cap amenaça per al Regne Unit i que podria mantenir-se una "relació comercial fantàstica" amb el bloc europeu, sense que això perjudiqui els vincles amb altres economies globals.

 

Theresa May ha acabat llançant la tovallola (Reuters)


Polèmic, excèntric i provocador

Boris Johnson
, de 54 anys, figura al capdavant de les travesses. Ha estat un dels líders dels tories que més ha erosionat la figura de Theresa May. L'exalcalde de Londres va ser un dels artífexs de la victòria del sí al referèndum del Brexit. Excèntric, polèmic, provocador i irònic, és popular entre les bases conservadores, però també s'ha guanyat enemics al partit.

La seva elecció podria complicar les relacions amb la UE. No dubtaria a adoptar una posició de força davant Brussel·les o fins i tot amenaçar amb la possibilitat d'un Brexit dur o altres mesures de coacció.

 

Johnson, al costat de May, quan era ministre d'Exteriors (Reuters)


El cap de la diplomàcia actual, Jeremy Hunt, que va substituir Johnson l'any passat, és un altre candidat per ocupar el 10 de Downing Street, segons mitjans periodístics. Va votar a favor de continuar dins la UE, però després va canviar d'opinió denunciant l'actitud arrogant de Brussel·les.

Sonen quatre noms més:

Andrea Leadsom, que va dimitir dimecres com a ministre de Relacions amb el Parlament en desacord amb Theresa May.

Michael Gove, ministre de Medi Ambient, que va ser lloctinent de Boris Johnson durant la campanya del referèndum, però a última hora li va retirar el suport.

Dominic Raab, que va ser ministre per al Brexit, càrrec que va ocupar només quatre mesos perquè discrepava amb May sobre l'acord tancat amb Brussel·les. Amb 45 anys, és una de les figures de la nova guàrdia conservadora.

I Sajid Javid, ministre de l'Interior, fill d'un conductor d'autobús pakistanès i admirador de Margaret Thatcher. Estava en contra del Brexit en el moment del referèndum, però des de llavors ha evolucionat cap a posicions euroescèptiques.

 

Presentació, fa un any i mig, de les figures de cera de Johnson i May (Reuters)​


L'endemà de les europees

El líder opositor laborista, Jeremy Corbyn, ha celebrat la dimissió de May i ha demanat eleccions anticipades al Regne Unit.

"Farem tot el possible al Parlament per evitar un Brexit sense acord. Però la realitat és que un nou líder conservador no solucionarà el problema. Hi ha d'haver una altra oportunitat perquè la gent pugui decidir a qui volen en el govern, com volen que funcioni i quina és l'estratègia a llarg termini. Crec que necessitem eleccions generals."

També ha demanat comicis avançats la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que ha recordat que amb aquesta renúncia no es resol el problema del Brexit.

Tot plegat passa l'endemà que els britànics votessin en les eleccions europees, gairebé tres anys després de decidir sortir-ne. Els resultats no se sabran fins diumenge, però els sondejos coincideixen a pronosticar una victòria clara del Partit pel Brexit, que lidera Nigel Farage.

Des de la Unió Europea, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'ha mostrat disposat a treballar amb el futur primer ministre britànic, però ha advertit que els 27 no es mouran de l'acord del Brexit firmat el novembre passat amb May i que el Parlament ha rebutjat.

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió EuropeaEleccions europees 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut