Theresa May anuncia que dimitirà del càrrec el 7 de juny: "He fet tot el que he pogut"
Theresa May davant el número 10 de Downing Street aquest divendres (Reuters)

Theresa May anuncia que dimitirà del càrrec el 7 de juny: "He fet tot el que he pogut"

A partir d'aquesta data, May seguirà sent la primera ministra en funcions i s'iniciarà el procés per saber qui ocuparà el seu lloc

Actualitzat

Theresa May ha comparegut aquest divendres a les 11 del matí per anunciar la seva dimissió el divendres 7 de juny. Així ho ha comunicat després d'una reunió amb el seu partit per obrir la porta a un segon referèndum. May també ha anunciat que s'inicia el procés per triar un nou o nova líder del Partit Conservador i, per tant, cap del govern.

En una breu compareixença al número 10 de Downing Street i amb una veu clarament afectada per l'emoció, May ha explicat que el seu deure era complir amb la voluntat dels britànics després del resultat del referèndum sobre el Brexit i reconeix que està trista en no haver estat capaç de tirar endavant l'acord que ella ha proposat per al Brexit.

"He fet tot el que he pogut per convèncer els diputats que donessin suport a l'acord (del Brexit). Lamentablement, no ho he aconseguit. Ho he intentat 3 vegades."

"Crec que estava bé perseverar fins i tot quan les possibilitats d'èxit eren poques, però tinc clar que és el millor per al país que un nou primer ministre dirigeixi aquest esforç. De manera que anuncio que dimitiré com a líder del Partit Conservador divendres 7 de juny perquè es pugui escollir un successor."

May no ha pogut evitar que se li trenqués la veu al final del discurs, quan, gairebé entre llàgrimes, ha volgut donar les gràcies "per haver tingut l'oportunitat de servir el país que estimo".

 

 

May ha ocupat la presidència del país durant gairebé 3 anys de crisi permanent, després del referèndum de 2016. Tot i els seus esforços per aconseguir un acord amb el Parlament de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el Brexit ha arribat a un punt mort i deixa un país dividit. Després del rebuig de tres propostes d'acord, la pressió del sector euroescèptic del seu partit sobre la primera ministra no ha fet més que augmentar fins a situar-la a la corda fluixa.
 

La primera ministra ha havia anunciat al març que deixaria el càrrec per "no s'obstaculitzar el camí". A canvi, la seva intenció és que els diputats del Partit Conservador donin suport a l'acord del Brexit, abans que comenci la segona fase de negociacions amb Brussel·les sobre la futura relació comercial bilateral.

Durant la setmana, molts mitjans britànics ja apuntaven que aquest divendres seria el dia que es comunicaria la seva sortida. Coincideix amb la mateixa setmana que al Regne Unit s'han celebrat eleccions europees, amb uns resultats que es preveuen catastròfics per als conservadors. Els sondejos els situen en quarta o, fins i tot, cinquena posició i es dona per fet que guanyarà amb claredat el Partit del Brexit, que lidera l'euroescèptic Nigel Farage.

Aquí es pot veure tot el discurs de Theresa May anunciant la seva dimissió:

ARXIVAT A:
Theresa MayBrexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut