Els 27 aproven l'acord del Brexit i les futures relacions de la UE amb el Regne Unit

Theresa May assegura, en una carta adreçada a tots els ciutadans britànics, que defensarà l'acord amb cos i ànima

RedaccióActualitzat

Els líders dels 27 han validat finalment aquest diumenge, en una cimera extraordinària a Brussel·les, l'acord del Brexit i una declaració política sobre la futura relació amb el Regne Unit.

 

En el moment de l'arribada a l'acte, els mandataris europeus han destacat que és més un dia de tristesa per la marxa del Regne Unit que no pas de satisfacció, com ha fet el president Comissió Europea, Jean-Claude Juncker:


" Estic trist perquè veure el Regne Unit, que no és poca cosa, deixar la Unió Europea no és un moment d'alegria.  És un moment de gran tristesa."

 

 

L'Europa del 27 ha aprovat l'acord del Brexit i les futures relacions amb el Regne Unit segons ha informat el president del Consell Europeu, Donald Tusk: 

 

Tensió per Gibraltar

La trobada, a la qual també assisteix la primera ministra britànica, Theresa May, es va desbloquejar aquest dissabte en l'últim moment, després que Pedro Sánchez va aconseguir un acord sobre Gibraltar.

El president espanyol havia amenaçat de vetar la reunió, però assegura que finalment ha obtingut les garanties que reclamava sobre aquest territori. May, per la seva banda, ha assegurat que la sobirania de Gibraltar "no ha canviat ni canviarà":

"Hem negociat en nom de Gibraltar i ens hem assegurat que estiguin coberts per l'acord de retirada i pel període d'implementació. Estic orgullosa que Gibraltar sigui britànic. Sempre estaré al costat de Gibraltar."

Els líders dels 27 països que romandran a la UE han donat suport al text que detalla que Espanya tindrà la última paraula en qualsevol negociació futura sobre Gibraltar. 

 

Notícia relacionada: Pedro Sánchez: "És un dia trist per a tots aquells que som europeistes"

 

Sortida pactada

L'acord permetrà que el Regne Unit abandoni la Unió Europea el març de l'any que ve de forma controlada.

 

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, que ha presidit la reunió, va voler il·lustrar la trobada amb la cançó de Queen "Friends will be friends": 

 

Un cop la declaració política i l'acord de retirada ha rebut llum verda, el text haurà de passar pels respectius parlaments. Primer, pel britànic, on s'espera una votació a principis de desembre, i després per l'Eurocambra, on la votació està prevista per a principis de març, segons fonts parlamentàries.

Els nord-irlandesos del DUP, socis del govern britànic, asseguren que no votaran a favor de l'acord sota cap circumstancia. El pacte tampoc aprova a Escòcia.

La ministra principal, Nicola Sturgeon, ha qualificat de "desesperada" la carta que May ha adreçat als ciutadans demanant-los el suport.
 

Carta de May als ciutadans britànics

La primera ministra ha fet una crida als ciutadans britànics per demanar el seu suport a l'acord. En una carta difosa aquest dissabte, assegura que el Regne Unit tindrà "un futur brillant" fora de la UE i que els permetrà "recuperar el control dels seus diners, lleis i fronteres":

May insisteix que un cop es materialitzi el Brexit, el 29 de març del 2019, haurien de desaparèixer les etiquetes de "remain" (romandre) i "leave" (marxar) perquè només sigui una nació unida.

ARXIVAT A:
BrexitUnió EuropeaTheresa May
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut