"Bielorússia s'ha convertit en una presó": mil detinguts en una protesta contra el govern
Suposats agents de les forces de seguretat mantenen a terra un detingut (Reuters/Stringer)

"Bielorússia s'ha convertit en una presó": mil detinguts en una protesta contra el govern

La líder opositora a l'exili, Svetlana Tikhanóvskaia, ha felicitat Joe Biden per la seva victòria electoral i diu que espera poder reunir-s'hi aviat

Juli Rodés AlmerActualitzat

Més de 1.000 persones han estat detingudes aquest diumenge a Bielorússia, durant una nova jornada de manifestacions per demanar la dimissió del president, Aleksandr Lukaixenko.

Com és habitual, han predominat els colors blanc i vermell, símbol de l'oposició.

Les forces de seguretat han carregat contra els manifestants reunits en el centre de Minsk per dispersar-los.

 

Dos policies s'enduen per la força un manifestant (Reuters/Stringer)


A més, han aturat i registrat cotxes per veure si hi trobaven pancartes o altres materials i es té constància que han bloquejat els accessos a un centre comercial per mirar de trobar manifestants que s'hi haurien refugiat després de la repressió policial.

"El país s'ha convertit en una presó", ha declarat a l'agència France Presse Elena Vassílevitx, una jubilada de 65 anys que ha participat en les protestes.

 

Un manifestant perseguit per dos policies (Reuters/Stringer)


Assegura que el govern de Lukaixenko "és una junta militar" i que "és impossible suportar aquesta situació, aquesta repressió, aquestes persones detingudes al carrer sense haver fet res".

L'ONG de defensa dels drets humans Viasna parla de més d'un miler de manifestants detinguts a Minsk, la capital, i en altres ciutats del país.

 

Dos agents introdueixen un detingut en un vehicle policial (Reuters/Stringer)


Entre els detinguts hi ha una desena de periodistes i alguns noms coneguts, com l'atleta olímpic Andrei Krauxanka, medalla de plata en decatló, i Ivan Ganin, campió de kickboxing, segons ha informat la Fundació Esport Solidaritat. També Olga Jinikova, miss Bielorússia 2008, segons el portal independent Tut.by.

Es dona la circumstància que tant Krauxanka com Ganin estan entre el miler d'esportistes bielorussos que han signat una carta oberta demanant noves eleccions.

 

Dues manifestants davant del cordó policial, a Minsk (Reuters/Stringer)


Aquest dilluns fa tres mesos justos de la suposada victòria de Lukaixenko, per més del 80 per cent dels vots, molt qüestionada per l'oposició bielorussa i també per diversos governs que no han reconegut els resultats oficials.

La Unió Europea, per exemple, no ha reconegut la victòria de Lukaixenko i li ha demanat una "solució pacífica" a la situació política de Bielorússia.

Aquest divendres, la UE ha fet un pas més contra el règim de Lukaixenko: incloure'l a ell, el seu fill Víktor i tretze altres alts càrrecs més considerats responsables de la repressió a Bielorússia en la llista de persones sancionades.

Se sospita d'un frau massiu per ocultar la victòria de Svetlana Tikhanóvskaia, líder opositora que l'endemà de les eleccions va marxar a la veïna Lituània.

 

Una manifestant porta un cor amb els colors de l'oposició (Reuters/Stringer)


Tikhanóvskaia està entre els líders polítics que ja han felicitat el president electe dels Estats Units, Joe Biden, per la seva victòria, i ha dit que espera poder-s'hi reunir ben aviat.

En un missatge a Twitter també ha remarcat que Biden "diverses vegades ha mantingut una posició ferma de suport al poble bielorús".

 

 

A través del seu canal de Telegram, Tikhanóvskaia ha dit que les manifestacions continuaran "fins a la victòria".

Lukaixenko, en canvi, s'ha mostrat convençut que les relacions amb els Estats Units no canviaran guanyi qui guanyi les eleccions, que ha qualificat de "paròdia de democràcia".

En el poder des de fa 26 anys, Lukaixenko es va proclamar guanyador amb el 80,1 per cent dels vots. De moment, no sembla disposat a fer cas als ciutadans que li demanen la dimissió des de fa noranta dies amb manifestacions setmanals.

A les mobilitzacions dels diumenges cal afegir-ne d'altres de caràcter sectorial.

Aquest dissabte, per exemple, una seixantena de professionals sanitaris d'han manifestat a l'exterior de l'hospital on treballen. Diversos mitjans locals asseguren que la majoria han estat detinguts.

Al setembre una manifestació de dones va ser reprimida per la policia, que va fer unes 400 detencions. Una de les detingudes va ser Nina Baguínskaia, una àvia que s'ha convertit en icona de les protestes contra Lukaixenko.

 

Nina Baguínskaia, icona de les protestes, no hi ha faltat (Reuters/Stringer)


Baguínskaia era aquest diumenge a Minsk entre els milers de persones que van tornar a demanar al president que plegui d'una vegada.

A banda de la manifestació a la capital també se n'han fet en altres ciutats del país, on també hi ha hagut detencions.

Aquestes manifestacions dels diumenges són la mobilització social més gran a Bielorússia des de la independència, el 1991.

ARXIVAT A:
Bielorússia
Anar al contingut