Bielorússia detenció dones Nina Baguínskaia - REUTERS TutBy
Detenció de Nina Baguínskaia, icona de les protestes contra Lukaixenko (Reuters/TutBy)

Nina Baguínskaia, una àvia detinguda per la policia, icona de la protesta a Bielorússia

La policia fa unes 400 detencions durant una nova manifestació de dones contra el president Lukaixenko

Juli Rodés AlmerActualitzat

Unes 400 persones, gairebé totes dones, han estat detingudes a Bielorússia, aquest dissabte, durant una manifestació contra el president Aleksandr Lukaixenko

Unes 2.000 dones participaven en la denominada "Marxa brillant", com havia estat denominada la protesta, convocada a Minsk, la capital bielorussa, portant les banderes blanques i vermelles que són el símbol de l'oposició.

En diverses pancartes s'hi podia llegir la crida d'auxili "SOS". En una altra, "La nostra lluita té cara de dona", en referència a l'obra "La guerra no té cara de dona", de la Premi Nobel de Literatura bielorussa Svetlana Aleksiévitx, que ha donat suport al moviment opositor. 

 

Pancartes amb el missatge d'auxili "SOS" i banderes blanques i vermelles, símbol de l'oposició (Reuters/BelaPAN)


La policia ha bloquejat la marxa i ha començat a detenir manifestants. En l'operatiu hi han participat forces antiavalots, però també policies amb uniformes caqui i agents de paisà i amb el rostre cobert, segons informa l'agència France Presse.

Un grup de manifestants ha escridassat els policies: "Els covards peguen a les dones!" Alguns mitjans informen que alguna manifestant ha resultat ferida.


"On és la meva bandera?"

Entre les detingudes hi ha Nina Baguínskaia, de 73 anys, que s'ha convertit en una icona de les protestes contra Lukaixenko, iniciades després de les eleccions del 9 d'agost. S'ha fet coneguda per plantar cara als policies que actuen contra els manifestants pacífics.

Segons la Comissió Electoral Central bielorussa, Lukaixenko, en el poder des de fa 26 anys, va guanyar les presidencials amb el 80,1 per cent dels vots, un resultat que l'oposició considera un frau electoral.

 

Alguns dels agents que han fet detencions no anaven uniformats (Reuters/TutBy)


A Baguínskaia l'han posat en llibertat al cap de poc temps, com a moltes de les detingudes, i el primer que ha fet és presentar-se a comissaria per exigir que li retornessin la bandera blanca i vermella que duia en el moment de la seva detenció.

L'ONG Vesná, de defensa dels drets humans, ha publicat a la seva pàgina web els noms de 317 persones detingudes, i assegura que aquesta llista és provisional. De fet, la policia ja parla de 390 detencions.

Sis morts i 10.000 detinguts

Segons l'oposició bielorussa, en aquest mes llarg de mobilitzacions contra Lukaixenko han mort sis persones, centenars han resultat ferides i unes 10.000 han estat detingudes, entre les quals desenes de periodistes

Per aquest diumenge hi ha convocades noves manifestacions de protesta.

 

Agents amb uniforme negre retenen un grup de dones (Reuters/BelaPAN)


El Consell de Drets Humans de l'ONU ha aprovat aquest divendres una resolució que demana al govern de Bielorússia que aturi les detencions arbitràries i "l'ús excessiu de la força contra els manifestants pacífics, inclosa la tortura i altres tractes cruels i inhumans".


"Dones valentes"

Des de Lituània, on va exiliar-se l'endemà de les eleccions, la líder opositora Svetlana Tikhanòsvkaia, que molts a Bielorússia consideren la legítima presidenta electa, ha elogiat, en un comunicat, "les dones valentes de Bielorússia" que "es manifesten malgrat les amenaces permanents".

Segons Tikhanòvskaia, l'actuació policial de dissabte és "una nova fase dins de l'escalada de la violència contra les manifestants pacífiques".

 

Gairebé 400 dones han estat detingudes i conduïdes per la força (Reuters/BelaPAN)


Les dones han assumit el protagonisme de la lluita per fer caure Lukaixenko com a reacció a la violència policial contra les primeres manifestacions.

Si bé al principi la policia tolerava les mobilitzacions de dones, que vestides de blanc formaven cadenes humanes o feien marxes pacífiques, el cap de setmana passat ja va fer desenes de detencions.


Tikhanòvskaia, rebuda a Brussel·les

Aquest dilluns, els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) podrien aprovar un seguit de sancions contra Bielorússia que afectarien uns 40 alts càrrecs del país considerats responsables del frau electoral i la repressió policial.

Els 27 ja van abordar la qüestió aquest divendres, però va quedar encallada a causa del vot en contra de Xipre, que a canvi d'aixecar el veto reclama l'enduriment de les mesures contra Turquia per haver fet prospeccions petroleres en aigües de sobirania xipriota.

 

Tikhanòvskaia elogia les "dones valentes" de Bielorússia (Reuters/Janis Laizans)

 

Abans de la reunió del Consell d'Exteriors, però, els ministres mantindran una trobada informal amb Tikhanòsvkaia per abordar la situació a Bielorússia. 

La líder opositora, que més tard visitarà el Parlament Europeu, també es reunirà amb el cap de la diplomàcia de la Unió, el català Josep Borrell.

La UE encara no ha reconegut el resultat de les eleccions presidencials de Bielorússia del 9 d'agost. 


Filtren dades de policies

En plena repressió de les protestes contra Lukaixenko, el canal opositor Nexta ha publicat dades personals d'un miler de policies i ha assegurat que "mentre les detencions continuïn, continuarem publicant dades a escala massiva".

 

Tres agents s'enduen per la força una manifestant (Reuters/TutBy)


I en referència als agents que tapaven la seva cara, ha afegit que "ningú es mantindrà en l'anonimat, ni sota un passamuntanyes".

El govern bielorús ja ha advertit que castigarà els responsables de la filtració, que s'ha fet a través de les xarxes socials.

ARXIVAT A:
Bielorússia
Anar al contingut