Barcelona

Barcelona tindrà una funerària pública que cobrarà la meitat que les privades

Ara els preus dels serveis de les dues funeràries privades són d'uns 7.000 euros i els de la nova seran del voltant de 3.500 euros, el que costa de mitjana a Espanya

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts l'Ajuntament de Barcelona ha detallat l'oferta de la nova empresa funerària municipal, que es preveu que estarà operativa d'aquí a un any i mig o dos anys. Amb aquesta iniciativa, el govern d'Ada Colau vol que el servei s'abarateixi.

Segons les dades que ha ofert l'equip de govern, en aquests moments un enterrament a la ciutat en algun dels tanatoris que gestionen les dues empreses que se n'encarreguen, Mémora i Àltima, supera els 7.000 euros de mitjana. Això comporta que els de la ciutat són els preus més cars de tot l'Estat.

Qualsevol ciutadà de l'estat podrà contractar el servei d'aquesta nova funerària pública, que, això sí, només podrà tenir sales de vetlla a Barcelona. De moment, n'habilitarà sis. Preveu oferir-les, també, a altres petits operadors. Les gairebé 90 sales de vetlla que hi ha ara estan en mans de Mémora i Àltima.

La meitat de preu que ara

El cost mitjà que oferirà l'ajuntament, en canvi, serà la meitat, uns 3.500 euros. En concret s'han establert tres tarifes: l'estàndard, uns 2.400 euros, per la qual es calcula que optarà un 40% de la demanda; mitjana, uns 3.500 euros, també per un 40% de la demanda que hi hagi; i superior, uns 4.700 euros, a la quals es calcula que hi optarà un 20%.

 

 

A aquest preu se li haurà de sumar un 10% en cas que s'opti per enterrar el difunt al cementiri, en lloc d'incinerar-lo. La intenció inicial de l'ajuntament era reduir els preus en una tercera part, però un cop concretat el projecte s'han pogut establir costos més competitius i equivalents als preus vigents a la resta d'Espanya.

 

♦ "Passi per caixa", el "30 minuts" sobre el preu de morir-se a Catalunya

 

Mémora i Àltima tindran competència

La irrupció d'aquest nou operador suposarà el retorn de la gestió pública directa al sector funerari de la ciutat. Només fa 7 anys que l'ajuntament dirigit per Jordi Hereu va privatitzar el gruix dels serveis funeraris que encara controlava. A aquesta decisió només s'hi va oposar un grup municipal, els socis de govern del PSC de llavors, Iniciativa, ara integrats en la força política que governa la ciutat, Barcelona en Comú.

Des de llavors els cinc tanatoris de la ciutat els gestionen les empreses Mémora, amb quatre tanatoris i 68 de les 88 sales de vetlla, i Àltima, amb un tanatori i la resta de sales. Entre les dues gestionen el gruix del sector funerari a Catalunya. No els ha agradat gens la iniciativa de l'ajuntament, i hi han presentat al·legacions. En les seves, Mémora arriba a acusar d'equip de govern d'incomplir la legalitat amb la nova funerària.

Amb la privatització l'ajuntament de Barcelona es va quedar només amb un 15% de les accions de Serveis Funeraris. Ara s'haurà de vendre aquest percentatge per posar en marxa la nova funerària pública. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut