Passi per caixa

Contingut per majors de 13 anys

Paguem massa per un servei funerari? De la Unió Europea, som els que més paguem per la mort. Per què? 

Paguem massa per un servei funerari? De la Unió Europea, som els que més paguem per la mort. Per què? 

Cada any moren a Catalunya seixanta mil persones. I les famílies que no s'han estat pagant l'assegurança dels morts durant anys, han d'afrontar la despesa de cop. 
El mercat funerari està liberalitzat des de 1996, però encara hi ha molts pobles i ciutats que tenen una sola funerària. I això es paga car. L'equip del "30 minuts" ha visitat una d'aquestes poblacions. És el cas de Cadaqués, on l'alcalde ha demanat ajuda al Síndic de Greuges davant la insistent queixa dels seus ciutadans, que estan pagant factures de més de 5 mil euros. 

El govern espanyol va apujar l'IVA dels serveis funeraris del 8 al 21% el 2012, una decisió que ha encarit en uns 500 euros de mitjana la factura de l'enterrament o la incineració.....morir és gairebé un luxe a Espanya, on s'aplica l'IVA més alt de tota la Unió Europea. El Síndic de Greuges ha actuat d'ofici perquè es torni a deixar l'IVA com estava i perquè les funeràries ajustin més els preus. S'està reunint amb el sector funerari i es preveu que publicaran un llibre de bones conductes a mitjans de l'any que ve. 

A Catalunya hi ha seixanta-dues empreses funeràries, la majoria negocis familiars, però hi ha dues empreses, amb beneficis nets anuals de més de 100 milions d'euros, que s'estarien repartint el sector, comprant petites funeràries i construint tanatoris. Aquestes dues grans empreses tenen delegacions i oficines als hospitals. Petits funeraris es queixen que són pràctqiues abusives. La política de construcció de tanatoris a tot el territori està creant una "bombolla funerària" cara i gairebé insostenible. Però la majoria de famílies agraeixen fer les vetlles en aquests edificis moderns i amb tota mena de serveis. Les grans funeràries asseguren que inverteixen milions d'euros en aquestes infraestructures, i que això reverteix en la factura final. 

L'equip del "30 minuts" ha viatjat a França per saber com està funcionant el mercat funerari. Hi ha una autèntica revolució en el sector, perquè han començat a sorgir empreses funeràries "low cost" que es basen en la contractació per internet. 

Després d'una radiografia acurada del sector, el reportatge parla del futur. Cap a on van, les funeràries? El mercat s'està sacsejant, i busca sortida per acontentar les famílies, modernitzar-se i trencar amb el tabú de la mort. Proposen a la gent que es contractin en vida tots els serveis que voldrà un cop mori la persona. Sorgeix la figura del client "prenecessitat", per evitar maldecaps en un futur.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3