L'ofensiva per prohibir el dret a l'avortament als Estats Units fa un pas més a Oklahoma (Reuters/Gary Cameron)

Contra el dret a l'avortament: Oklahoma aprova la llei més restrictiva dels Estats Units

Els estats republicans preparen lleis similars en previsió que una sentència del Suprem revoqui aquest dret federal després de 50 anys

Judith Casaprima Sagués

El Parlament d'Oklahoma ha votat aquest dijous la llei més restrictiva sobre l'avortament de tots els Estats Units. A Oklahoma es prohibirà la interrupció de l'embaràs des del primer moment. La nova llei només l'autoritza en el cas de violació, incest o quan corri perill la vida de la mare. 

Aquesta és la primera de les lleis que preparen els estats republicans per prohibir completament el dret de les dones a avortar.

Ara, la norma només ha de ser firmada pel governador de l'estat, un republicà contrari a aquest dret que està "disposat a firmar qualsevol restricció sobre l'avortament que arribi a la seva taula", ha dit. "Vull que Oklahoma sigui l'estat més provida del país".

La Cambra de Representants d'Oklahoma aprova el projecte de llei (Reuters)

Aquesta llei entrarà en vigor en el moment en què es conegui la sentència del Tribunal Suprem, que està prevista per a aquest estiu. Després de la filtració de l'esborrany de la sentència a la premsa, tot apunta que l'alt tribunal revocarà la famosa sentència "Roe contra Wade", que des del 1973 protegeix el dret a interrompre l'embaràs a escala federal.

En cas d'una decisió del Tribunal Suprem que reverteixi aquest dret federal, la legislació quedarà en mans de cada estat. Amb aquesta previsió, 26 estats conservadors, la majoria del centre i el sud del país, com ara Wyoming, Tennessee o Carolina del Sud, disposats a prohibir l'avortament per complet, han preparat "lleis ressort" com la d'Oklahoma.


La llei més restrictiva

La nova llei prohibeix qualsevol avortament des del moment de la concepció, excepte quan la vida de la mare es troba en perill, o quan l'embaràs és el resultat d'una violació o incest.

De tota manera, el text de la llei no limita "l'ús, prescripció, subministrament o venda de píndoles de l'endemà, ni cap tipus d'anticoncepció o anticoncepció d'emergència".

La llei esperona tots els ciutadans a denunciar aquells que intentin avortar, com ja fa una altra llei aprovada el setembre passat a Texas. La llei de Texas prohibeix l'avortament a partir de les sis setmanes, però no contempla cap excepció.  

Oklahoma es va convertir ràpidament en un destí per a les dones de Texas que buscaven avortar després de sis setmanes. Per limitar-ho, al mes de març, Oklahoma va prohibir els avortaments a partir de les sis setmanes. Això va reduir dràsticament els avortaments que practiquen només quatre clíniques a l'estat.

La nova llei d'Oklahoma obligarà les dones a viatjar a estats com Kansas, Nou Mèxic i Colorado per posar fi als seus embarassos.

Un dret que retrocedeix 50 anys

L'ofensiva antiavortista dels republicans guanya terreny. Com ha reconegut en un comunicat, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, aquesta regressió dels drets de les dones està impulsada per "polítics ultra MAGA", acrònim de Make America Great Again (Fem els EUA grans de nou), l'eslògan de campanya i de la presidència de Donald Trump (2017-2021).

Els estats republicans dels EUA preparen lleis per prohibir completament l'avortament (Reuters/ Lawrence Bryant)

També la vicepresidenta nord-americana Kamala Harris va denunciar més tard la decisió de la legislatura d'Oklahoma com "l'últim d'una sèrie d'atacs flagrants contra dones per part de funcionaris electes".


Harris ha demanat als nord-americans que --a nivell local, estatal i federal-- escollissin líders que defensin el dret a l'avortament: "Mai ha estat més urgent", ha dit.

Tamya Cox-Touré, directora de l'American Civil Liberties Union of Oklahoma, ha lamentat el menyspreu que aquesta llei té per una part dels ciutadans:

"Oklahoma continua menyspreant els veritables valors i els drets d'altres habitants d'Oklahoma a l'hora d'aprovar la prohibició d'avortament més restrictiva del país. Oklahoma ha vist nombrosos projectes de llei durant aquesta sessió que afecten la cura de l'avortament. I veure que s'aprova un projecte de llei a l'últim segon de la sessió continua mostrant com d'allunyada està la nostra legislatura d'Oklahoma dels habitants d'Oklahoma."

La doctora Shelly Tien examina una pacient en una clínica de Birmingham, a Alabama
Una clínica avortista dels Estats Units (Reuters/Evelyn Hockstein)

L'organització Planned Parenthood, que defensa el dret a l'avortament, ha anunciat que denunciarà la llei d'Oklahoma. La presidenta de l'organització, Alexis McGill Johnson, ha dit que "aquesta prohibició s'ha d'aturar, juntament amb totes les altres prohibicions que aquest estat ha aprovat durant l'últim mes". 

Un jutge federal va bloquejar la llei aprovada a Texas fins que es resolgui la batalla judicial sobre la constitucionalitat pendent de la sentència del Suprem que preveu revocar aquest dret. De moment, la policia federal protegirà les dones "que siguin atacades" per voler avortar a Texas.

 

ARXIVAT A:
Avortament Estats Units
Anar al contingut