Augmenten les víctimes d'agressions sexuals sotmeses amb drogues com el burundanga

El Congrés de Metges Forenses alerta que les substàncies per aconseguir la submissió química són barates i fàcils d'aconseguir, i que cal actuar de pressa per poder-les detectar i presentar denúncia

RedaccióActualitzat

En els últims anys ha augmentat el nombre de víctimes de delictes com robatoris i, sobretot, d'agressions sexuals, que abans han estat drogades amb substàncies que anul·len o manipulen la voluntat, com la coneguda burundanga. Així ho han pogut constatar els metges forenses que treballen a Catalunya.

El president de l'Associació Catalana de Metges Forenses, Xavier Bernal, ha explicat que l'any passat aquests professionals van fer 848 actuacions medicoforenses relacionades amb agressions sexuals, i constata que els casos van en augment.

"Moltes situacions en què la víctima d'una possible agressió sexual ens manifesta que no recorda res, que va aparèixer en un lloc sense saber per què hi era. Fa la sensació que hi ha hagut una actuació per algun tipus d'aquestes drogues. Ara ens trobem amb molts més casos com aquests que fa quatre, cinc o sis anys."

El nombre creixent d'agressions relacionades amb el que els experts anomenen submissió química és degut, almenys en part, a l'actual facilitat per aconseguir les substàncies necessàries i al seu baix preu.

És per això que, des del Congrés de Metges Forenses, que aquests dies celebra unes jornades a la Ciutat de la Justícia, es remarca la necessitat "d'una conscienciació social de l'existència d'aquest tipus de drogues" que, afirmen, "estan més esteses del que ens creiem".

També alerten del fet que "molts hospitals no tenen clars els protocols per descartar aquesta intoxicació" i que "la detecció és difícil perquè s'ha d'actuar precoçment, ja que la droga desapareix ràpidament de l'organisme".

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut