Una infermera prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca
Una infermera prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca (Reuters/Henry Nicholls)

AstraZeneca només servirà la meitat de dosis compromeses a Europa al segon trimestre

Aquests retards, que se sumen als del primer trimestre, posen un nou entrebanc per arribar a l'objectiu de vacunar el 70% dels adults abans de l'estiu

Actualitzat

Nou retard en el subministrament de vacunes. La farmacèutica AstraZeneca ja ha anunciat que no disposarà dels 180 milions de dosis compromeses amb la Unió Europea per a aquest segon trimestre. Només se'n podrà servir la meitat. Es tracta de les entregues que s'han de fer entre l'abril i el juny. A més, les vacunes de Moderna pràcticament no s'han començat a administrar a Catalunya.

Aquests retards, que se sumarien als del primer trimestre, posen un nou entrebanc als socis europeus per arribar a l'objectiu de vacunar el 70% dels adults abans de l'estiu. La Comissió Europea assegura que negocia un nou calendari de distribució amb la companyia. Esperen tenir les noves dates i compromisos actualitzats el més aviat possible per fer front a aquest nou problema.

AstraZeneca ja va incomplir el seu compromís d'entrega al gener, quan va al·legar problemes de producció, però també Pfizer va reduir a la meitat les entregues.

 

 

El ritme de vacunacions i el compliment dels terminis previstos depenen de l'arribada de les vacunes. Per aquest motiu, Salut ja ha revisat a la baixa les expectatives i ara situa en el 40%, com a molt, el total de la població vacunada abans de l'estiu. Ho deia la responsable de la campanya de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, en la roda de premsa d'aquest dimarts:

"Si arriben les dosis suficients, podríem tenir vacunat el 30-40% de la població al juny, tenint en compte que les persones de risc alt i molt alt, d'edats per sobre els 60 i edats amb condicions de risc, són uns 2 milions de persones i necessiten 2 dosis. Voldríem arribar al juny, si tenim les dosis, havent vacunat almenys aquestes persones."

Tot i això, el ritme de moment es pot mantenir, ja que aquesta setmana a Catalunya s'han rebut gairebé 150.000 dosis, una xifra rècord.

La vacuna d'AstraZeneca arriba a Ghana

D'altra banda, la vacuna d'AstraZenca ha arribat a Ghana, que avui n'ha rebut 600.000 dosis. És el primer lliurament que fa la plataforma Covax, creada per subministrar el fàrmac als països pobres i amb dificultats per negociar amb les grans companyies.

En un comunicat conjunt de l'Organització Mundial de la Salut i la Unicef, informen que l'avió que les transportava provenia de la planta que la farmacèutica té a l'Índia. D'acord amb el pla del govern ghanès, aquestes dosis aniran primer als treballadors sanitaris i a persones d'alt risc.
 

Això ajudarà a millorar les xifres de la campanya de vacunació a l'Àfrica, que és -amb diferència- el continent més endarrerit. Precisament un altre país de la costa occidental africana, el Senegal, va començar aquest dimarts la campanya de vacunació amb la xinesa Sinopharm. En aquest sentit la Xina ha anunciat un pla per accelerar la producció de vacunes per exportar a països desafavorits. Tailàndia ha rebut aquest dimecres un primer carregament de vacunes: 200.000 de la xinesa Sinovac.

ARXIVAT A:
VacunesSalut
Anar al contingut