Una treballadora sanitària administra una vacuna a un home a Hefei, la Xina (Reuters)

Autoritzen la primera vacuna de la Xina, que en té 4 més en l'última fase de proves

En quin estat i on es distribueixen les vacunes que estan produint empreses xineses?

Redacció/Agències

L'organisme regulador de la Xina ha autoritzat la comercialització d'una de les vacunes produïdes al país i en fase de proves, després que la farmacèutica estatal que la produeix hagi anunciat una eficàcia del tractament del 79%, tot i que sense entrar en detalls. Això dona llum verda als països que l'han comprada i on ja ha estat lliurada -com Indonèsia- a començar a vacunar a gran escala.

A la Xina, aquesta i altres vacunes ja s'injecten des de principis d'estiu per a casos d'urgència i es calcula que almenys 3,5 milions de persones ja l'han rebuda. El vistiplau per al seu ús està condicionat, però, als resultats dels estudis que l'empresa Sinopharm, la propietària, continua fent sobre els nivells de seguretat i de desenvolupament d'anticossos que genera.

La Xina lidera la carrera global per desenvolupar una vacuna mentre la majoria dels candidates produïdes al seu país es troben a les acaballes de la fase de proves.


Les vacunes xineses més avançades

Cinc vacunes de Sinovac Biotech, de Sinopharm, de CanSinoBIO i l'Acadèmia Xinesa de les Ciències es troben a les acaballes dels assajos clínics. Però, per ara, no han transcendit les dades d'eficàcia de cap d'elles.

L'efectivitat de la vacuna autoritzada aquest dijous entre els qui l'han rebuda a la Xina es troba per sota del 86% d'eficàcia del mateix tractament als Emirats Àrabs Units, segons dades preliminars publicitades en aquest altre país el 9 de desembre.

La candidata de Sinovac Biotech, la CoronaVac, ha mostrat un èxit del 91,25% a Turquia, mentre que els investigadors brasilers afirmen que la seva eficàcia es troba entre el 50% i el 90%.

Les autoritats sanitàries brasileres esperen fer públiques les dades relatives a l'èxit d'aquest tractament el 7 de gener.

CanSinoBIO mostrarà els resultats dels assajos clínics a les autoritats mexicanes la setmana que ve, segons un càrrec públic del Ministeri de Sanitat de Mèxic.
 

Quantes persones les han rebut?

Tot i que la Xina ha anat més endarrerida que altres països a l'hora d'aprovar vacunes per a la Covid-19, ha estat inoculant-les als seus ciutadans durant mesos en tres dosis mentre es trobaven en les últimes fases de proves.

El govern xinès va impulsar un programa d'emergència al juliol dirigit als treballadors essencials i altres persones exposades a un alt risc de contagi, amb el qual ha administrat més de 4,5 milions de dosis de dues vacunes, la de Sinopharm i la CoronaVac de Sinovac.

Aquest mes s'ha intensificat el programa de vacunació per tal d'anticipar els efectes de l'hivern.

El South China Morning Post ha assenyalat que les autoritats preveuen haver vacunat 50 milions de persones abans de mitjans de febrer.

En paral·lel, el govern xinès ja ha aprovat el subministrament de la vacuna CanSinoBIO entre l'estament militar, i l'han rebut entre 40.000 i 50.000 persones més, segons declaracions d'un executiu de CanSinoBIO el 28 de novembre.


Com funcionen?

Tant les vacunes de Sinopharm com la de Sinovac utilitzen una mostra morta del virus, que no es pot replicar en cèl·lules humanes, per produir una resposta immune.

Els efectes adversos registrats són si fa no fa similars als d'altres vacunes inactives, i els efectes més greus com l'alèrgia han succeït en unes dues persones per cada milió, segons el funcionari de l'Administració Nacional de Salut xinesa Zeng Yixin.


Qui està comprant les vacunes xineses?

Els Emirats Àrabs Units van ser el primer país en administrar una vacuna xinesa als seus ciutadans. Pakistan ha anunciat aquest dijous que ja ha comprat 1,2 milions de dosis a l'empresa Sinopharm.

La vacuna CoronaVac de Sinovac ha estat adquirida al Brasil, Indonèsia, Turquia, Xile i Singapur. La companyia també es troba en converses amb Malàisia i les Filipines.

CanSinoBIO té un acord de subministrament amb Mèxic.

ARXIVAT A:
XinaVacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut