La Unió Europea rebrà menys dosis de les previstes d'AstraZeneca per un problema en la producció (REUTERS/Dado Ruvic)
La Unió Europea rebrà menys dosis de les previstes d'AstraZeneca per un problema en la producció (REUTERS/Dado Ruvic)

AstraZeneca avisa la UE que no podrà complir el volum d'entregues de vacunes acordat

La farmacèutica, que produeix la vacuna en col·laboració amb la Universitat d'Oxford, al·lega problemes de rendiment en una de les seves fàbriques

RedaccióActualitzat

La campanya de vacunació contra la Covid-19 prevista als països membres de la Unió Europea ha rebut un altre cop aquest divendres.

Tot just una setmana després que Pfizer anunciés que reduïa de forma temporal l'entrega prevista de dosis de la seva vacuna, avui ha estat la farmacèutica AstraZeneca la que ha anunciat que les entregues de la seva vacuna no arribaran als volums previstos per un problema en la producció.

Un portaveu d'AstraZeneca ha comunicat que, per problemes de rendiment en una de les seves plantes, es reduirà el subministrament inical previst a la Unió Europea, sense donar més detalls.

Aquest dimecres, una planta de l'Institut Serum de l'Índia (SII), el fabricant de vacunes més gran de món, es va incendiar. Cinc operaris van morir en l'incendi. A les instal·lacions del SII a Pune es produeix la fórmula Covishield, la vacuna d'Oxford i AstraZeneca.


Europa encara no ha autoritzat la vacuna

La vacuna contra la Covid-19 que han desenvolupat la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca va rebre el vistiplau del govern britànic a finals del 2020. Però la Unió Europea encara no n'ha autoritzat l'ús i s'esperava que l'aprovació reglamentària arribés a finals de gener.

La vacuna d'Oxford, a diferència de les vacunes de Pfizer i de Moderna, per la seva fabricació, és de més fàcil conservació i distribució i resulta més barata. S'ha de conservar a una temperatura d'entre 2 i 8 graus i, per tant, es pot guardar en una nevera convencional.

Tot i que el regulador dels medicaments de la UE encara no ha autoritzat la vacuna d'AstraZeneca, la Unió Europea ja s'havia assegurat la compra d'almenys 300 milions de dosis. Ara, la farmacèutica ha volgut tranquil·litzar les autoritats europees assegurant que subministraran desenes de milions de dosis al llarg dels mesos de febrer i març.

Aturada dels assajos al setembre

La Universitat d'Oxford va aturar els assajos clínics de la vacuna contra la Covid-19 el 6 de setembre després que un voluntari del Regne Unit va tenir una reacció adversa. Una setmana més tard, els assajos de la vacuna anomenada AZD1222, en què participaven més de 18.000 voluntaris, es van reprendre.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesRecerca científica
Anar al contingut