Artur Mas no anirà a JxCat: "No vull acabar la meva carrera avalant una separació"

Considera que la ruptura entre PDeCAT i JxCat encara és pot evitar i diu que vol reforçar el "perfil institucional" com a expresident, lluny del "combat polític diari"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'expresident de la Generalitat i exlíder del PDeCAT Artur Mas ha dit aquest dilluns que no abandonarà aquest partit per integrar-se a Junts per Catalunya per "no avalar una separació".

Malgrat la ruptura de fa poques setmanes, Mas considera que aquestes dues forces polítiques encara poden revertir-la i ajuntar-se en un sol projecte:

"No vull acabar la meva trajectòria política avalant una separació. No dic que sigui això el que ha passat ja, aquest és el meu espai polític, però el risc de la separació hi és, i davant d'aquest risc no vull fer el pas que podria consumar la separació."


Denúncia, carnets trencats i remodelació del govern

El cisma entre les dues forces polítiques es va consumar a finals d'agost, després que el PDeCAT denunciés judicialment JxCat per l'ús d'aquestes sigles.

Això va passar el 29 d'agost, i dos dies després Carles Puigdemont, la majoria de consellers i tots els presos de JxCat van anunciar que abandonaven la militància al PDeCAT.

El 3 de setembre la ruptura va fer un pas més, quan el president Quim Torra va rellevar del seu càrrec la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, l'única que no havia abandonat el PDeCAT.

Llavors Mas no va pronunciar-se sobre si es quedaria o no, i la seva oficina va remetre al mateix PDeCAT, que va confirmar que mantenia la militància i ho va celebrar.

Setmanes de silenci

En una roda de premsa als jardins del Palau Robert de Barcelona, on té el despatx d'expresident, Mas ha dit que trenca el silenci que ha mantingut les últimes setmanes precisament perquè s'ha sentit "interpel·lat" per aquestes decisions:

"S'han pres decisions que no em poden deixar indiferent, sobretot dues, la primera quan Puigdemont i altres persones molt rellevants van decidir deixar el partit que ells mateixos havien fundat per anar-se'n cap a una altra formació política, junts."

"La segona ha estat una remodelació de govern que deixa fora un partit que donava suport al govern."

 

Abans havia dit que no ha intervingut públicament perquè les seves paraules no poguessin servir per aprofundir en les diferències entre els dos partits.

Ha insistit molt que s'ha dedicat a intentar eliminar aquestes diferències mediant entre les parts, i ha afegit que això és el que vol continuar fent en el futur immediat.

"Trist, decebut i empipat"

Mas, que ha dit que està "trist, decebut i empipat", ha assegurat que, malgrat ja no està inhabilitat, no té intenció de tornar a primera línia política, ni electoralment ni en cap govern.

Ha afegit, però, que el que vol fer és "subratllar el seu perfil institucional com a expresident", que ha definit com a "patrimoni comú":

"Més enllà de les nostres idees i la nostra filiació política, els expresidents de la Generalitat som un patrimoni comú del conjunt del poble de Catalunya, més enllà de si ens han votat o no."

"N'hi ha d'altres que no ho poden fer, jo ho puc fer i ho faré, penso que puc fer un servei a la situació que tenim en el nostre país. Però subratllar el perfil institucional obliga a distanciar-se del combat polític diari."

"Cada vegada hi som més a prop"

L'expresident ha reivindicat la seva carrera política, afirmant que sempre ha treballat per projectes de "carril central", on s'integrin idees i persones diferents:

"De tensions i picabaralles n'hi ha hagut sempre i a tot arreu. La diferència és que s'aconseguien resoldre per assolir la unitat interna."

"Això ha passat durant dècades, i ara veig que pot ser diferent, i si ha de ser diferent, no puc ser partícip, i no ho vull ser. Espero que no passi, però cada vegada hi som més a prop."

Mas, que ha dit que va parlar amb Carles Puigdemont la setmana passada, no l'ha criticat explícitament, i ha afirmat que no ho farà:

"No faré res que es pugui interpretar com una confrontació contra Puigdemont, no el vaig proposar per acabar-m'hi confrontant, crec que tinc encara prou sentit de projecte per no facilitar allò que voldrien molts, adversaris interns i externs, una baralla pública entre Puigdemont i jo mateix."


"Sense unitat no hi ha recorregut"

Més enllà de la unitat de l'espai postconvergent, Mas ha fet una crida a la unitat de tot l'espai independentista.

Segons ha dit, sense aquesta unitat "ens quedem en l'autonomia":

"Si no hi ha unitat dins el projecte sobiranista, ningú ens prendrà seriosament, ni a Madrid, ni a Brussel·les, ni enlloc."

"O el món sobiranista, els líders, els partits, troben la manera d'actuar unitàriament, des d'un punt de vista de l'estratègia política i de l'acció política, o ningú no ens prendrà seriosament."

"És la condició sine qua non, no és una condició suficient la unitat, calen més coses, però sense unitat no hi ha recorregut. Sense unitat ens quedem en l'autonomia, una autonomia cada vegada més residual, aquesta és la realitat, agradi o no agradi sentir-ho."

Artur Mas
ARXIVAT A:
Artur MasPDeCATJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut