Quim Torra remodela el govern, amb canvis a Empresa, Interior i Cultura
Torra i Aragonès saluden els nous consellers de Cultura, Empresa i Interior (EFE/ACN)

Quim Torra remodela el govern, amb canvis a Empresa, Interior i Cultura

Sàmper és el nou conseller d'Interior en substitució de Buch; Ponsa, de Cultura en substitució de Vilallonga, i Tremosa, d'Empresa en substitució de Chacón

Redacció / ACNActualitzat

Remodelació sorpresa del govern de la Generalitat que suposa el relleu al capdavant de les conselleries d'Interior, Cultura i Empresa. El president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha nomenat els nous consellers. Un canvi en l'executiu que arriba abans de la vista sobre la seva inhabilitació al Tribunal Suprem.

L'advocat Miquel Sàmper és el nou conseller d'Interior, en substitució de Miquel Buch; la professora Àngels Ponsa, la consellera de Cultura en substitució de Mariàngela Vilallonga, i l'exeurodiputat i economista Ramon Tremosa, el conseller d'Empresa i Coneixement en substitució d'Àngels Chacón.

El cap de l'executiu ha signat aquest dijous mateix els decrets de nomenament de Miquel Sàmper i Ramon Tremosa, que han pres possessió del càrrec aquesta mateixa tarda en un acte al Palau de la Generalitat.

Torra i Sàmper se saluden amb el colze en la presa de possessió del nou conseller d'Interior

 

Salutació del nou conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i el president de la Generalitat

 

El president ha defensat que no el mou "cap altre objectiu" que no sigui buscar les persones que donin "el millor resultat" per a al país en una moment "decisiu": 

"Són tres departaments que tindran un paper determinant els pròxims mesos, i és per això que he decidit reforçar-los. (...) ÉS per això que assumeixo els compromís de posar-vos al capdavant de cada lloc a les persones que sé que poden oferir un millor resultat. No em mou cap altre objectiu, no tinc cap altre interè que aquest."

Torra ha afegit que és "conscient de la incertesa" del seu futur com a president i que no el preocupa "perquè sé que al meu voltant hi ha persones molt valuoses". 

Dimarts vinent el president signarà el decret de nomenament d'Àngels Ponsa, que prendrà possessió del càrrec després de la reunió del consell executiu.

 

 

 

ERC no ha volgut remodelar el govern

Segons fonts de Presidència, amb aquesta remodelació s'ha volgut enfortir el govern per afrontar la pandèmia de la Covid en plena crisi econòmica i social. Torra hauria ofert també al vicepresident Pere Aragonès la possibilitat de fer algun canvi a les conselleries d'Esquerra, però no n'ha volgut fer cap.
 

 


Miquel Sàmper, nou conseller d'Interior

L'advocat terrassenc Miquel Sàmper és el nou conseller d'Interior. Candidat a l'alcaldia de Terrassa, el seu prestigi com a advocat l'havia portat a presidir l'advocacia catalana i a la vicepresidència de l'advocacia espanyola. Mà dreta de l'exconseller Lluís Puig, als fòrums polítics i judicials se'l recorda per la seva reacció durant el judici contra l'independentisme. Sàmper, que havia estat present en el registre policial a Unipost el setembre del 2017, va acusar la Guàrdia Civil de mentir.

 

L'eurodiputat Ramón Tremosa durant les declaracions a l'ACN el 28 d'agost del 2018 (Horitzontal)
L'eurodiputat Ramon Tremosa durant les declaracions a l'ACN del 28 d'agost del 2018

Ramon Tremosa, nou conseller d'Empresa i Coneixement
 
Bon coneixedor de l'economia i la política europea, el barceloní Ramon Tremosa va passar a l'esfera privada com a professor d'Economia a la Universitat de Barcelona, després de no poder repetir l'acta d'eurodiputat de Junts per Catalunya en les últimes eleccions. Hi havia passat deu anys, al Parlament Europeu, i s'havia especialitzat en temes econòmics i financers de la Unió Europea. Ara haurà d'afrontar, entre d'altres, les crisis empresarials de la Covid. 

A Tremosa i a la nova consellera de Cultura els uneix la música gòspel.

 

 

 

Àngels Ponsa, nova consellera de Cultura

Àngels Ponsa va nèixer a Artesa de Segre el 1960. És l'actual directora general de Creacció, Acció Territorial i Biblioteques, i no podrà prendre possessió fins dimarts que ve. Ha estat professora de l'Escola Massana, i -entre moltes altres activitats en l'administració- va ser tinenta d'alcalde a l'Ajuntament de Sant Cugat i diputada al Parlament per CiU i Junts per Catalunya, del 2010 al 2017.

 

Chacón era l'única dirigent del PDeCAT que hi havia a l'executiu

Aquesta remodelació arriba després de l'allau de baixes del PDeCAT cap a JxCat. La consellera Chacón, de fet, era l'única dirigent del PDeCAT que mantenia el carnet a l'executiu. Chacón fins i tot es postula per ser la candidata del Partit Demòcrata a les pròximes eleccions al Parlament.  David Bonvehí ja ha convocat una reunió de la direcció després de l'expulsió d'Àngels Chacón del govern.

 

Els consellers entrants i sortints, en l'acte de presa de possessió de Sàmper i Tremosa

 

Buch diu que hauria entès la destitució fa un any, però no ara

Un altre dels consellers sortints és Miquel Buch, que ha tingut diverses desavinences amb Torra i, de fet, el president va estar a punt de cessar-lo durant les protestes de la tardor del 2019, després de la sentència del procés.

Després de saber que el destituïen, Miquel Buch ha reconegut que li sap greu el seu cessament, tot i que ho accepta "esportivament". El conseller ha destacat que va assumir una cartera que defugen molts polítics, perquè s'hi ha de fer front a una tasca "incompresa, molt debatuda i molt criticada".

Buch, que s'ha posat a plorar en recordar el suport de la seva família durant els seus dos anys al Departament, ha descartat que el seu cessament obeeixi a motius polítics per la crisi entre el PDeCAT i JxCat i ha reconegut que va discrepar amb Torra per la gestió dels disturbis de després de la condemna a la cúpula del procés, l'octubre passat, de manera que hauria entès que el destituïssin llavors, però no ara.

En qualsevol cas, el conseller ha defensat el seu llegat a Interior, on va arribar amb el seu predecessor Joaquim Forn a la presó i amb tota la cúpula del departament pendent de judici pel procés, i ha assegurat que en cap moment s'ha plantejat ordenar als Mossos d'Esquadra com havien d'actuar, igual que el conseller de Salut no li diu a un metge com ha d'operar.

 

Una de les opcions amb què s'havia especulat era Laura Borràs

En els canvis en el si del govern, també ha estat substituïda la fins ara titular de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i s'ha situat al seu lloc Àngels Ponsa, que ja va ser un dels noms que hi havia sobre la taula quan l'exconsellera Laura Borràs se'n va anar de diputada a Madrid.

Precisament, una de les opcions amb què s'havia especulat era que Laura Borràs tornés a la Conselleria de Cultura, però finalment s'ha optat per blindar-la del desgast del govern per si en algun moment deixa de ser la cap de files de Junts per Catalunya al Congrés per ser la candidata efectiva d'aquest partit a les pròximes eleccions catalanes, segons Catalunya Ràdio.

Els canvis també arriben dues setmanes abans de la vista de Torra al Suprem. Continua, a més, la incertesa sobre la data electoral, si bé aquests canvis podrien confirmar que el president allunya l'escenari d'eleccions a curt termini. Tots aquests canvis a l'executiu reforcen encara més la hipòtesi que l'escenari electoral s'allunya i que, per tant, no sembla, per ara, que tinguem uns comicis aviat.

 

Els partits de l'oposició coincideixen a dir que la legislatura està esgotada

Des de Ciutadans, Lorena Roldán afirma que Torra no ha escollit els nous consellers per gestionar la pandèmia, sinó per ser fidels, diu, a la seva causa independentista.

 

 

També el primer secretari del PSC assegura que la remodelació no té com a objectiu millorar la gestió del govern, sinó que és una operació d'estricte interès, diu, partidista. 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaQuim TorraMiquel BuchÀngels Chacón
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut