Arrenquen les eleccions a les cambres de comerç: la pugna per Barcelona es disputa entre Eines de País i Va d'Empresa

Actualitzat

ACN Barcelona - Aquest divendres arrenquen les eleccions a les cambres de comerç catalanes. A Barcelona, la més important per mida, hi ha una cinquantena de cadires en joc i la pugna està entre dues llistes: Eines de País, la candidatura de l'actual presidenta de la Cambra, Mònica Roca; i Va d'Empresa, que lidera Josep Santacreu, antic conseller delegat de l'asseguradora DKV. El sistema electoral dels comicis camerals és força complex, ja que no es vota una llista amb un presidenciable, sinó que els electors han de localitzar quin és el seu epígraf professional -el que ve a ser una cadira al ple- i votar per un dels candidats que s'hi presenta. Fins dimarts empreses i autònoms poden votar telemàticament, i dimecres de manera presencial.

A la Cambra de Comerç de Barcelona hi ha 491.052 empresaris i treballadors per compte propi cridats a les urnes. A més, a les cambres de Terrassa i Manresa també se celebra votació per sufragi per alguns dels epígrafs. N'hi ha d'altres com la de Lleida, on ja se sap qui ocuparà la presidència de l'ens. 

Per votar tan sols cal haver pagat l'impost sobre activitats econòmiques (IAE). En cas que es vulgui fer de manera telemàtica, cal disposar d'un certificat electrònic qualificat de signatura electrònica. Enguany també hi ha un sistema d'autenticació reforçat mitjançant SMS, que oferirà més garanties a l'hora d'identificar els electors. El sistema tampoc permetrà que un mateix número de mòbil s'utilitzi per completar la identificació de dues persones físiques diferents. Cal recordar que el 2019 en aquest punt hi va haver greus crítiques i alguns participants, entre ells l'empresari Carles Tusquets, van recórrer els resultats. 

Pel que fa a la votació presencial, serà el pròxim dimecres des de les 10 del matí fins a les 5 de la tarda en diversos col·legis electorals habilitats per les cambres. Per la de Barcelona, hi haurà fins a 11 punts de votació. Tradicionalment, però, la participació en els comicis camerals ha estat força baixa. 

Eines de País i Va d'Empresa, la pugna per Barcelona

A Barcelona, el resultat es disputa entre Eines de País - Un Pas Més, de perfil independentista i recolzada obertament per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC); i Va d'Empresa, liderada per Josep Santacreu i amb el suport explícit de grans empresaris. 

Eines de País - Un Pas Més actualment governa la Cambra de Comerç de Barcelona i busca revalidar el mandat -es presenta en els 52 epígrafs-. A banda de Mònica Roca, entre les cares conegudes hi ha l'advocat i actual vicepresident Toni Fitó, l'expresident de l'ens i actual diputat de Junts Joan Canadell o l'exdirigent d'ERC Joan Puigcercós. També ha recollit el suport de noms com l'actor Joel Joan o la xef Ada Parellada. Durant l'última setmana Roca i Fitó també s'han vist a Brussel·les amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, qui a través de X -l'antic Twitter- ha qualificat d'excel·lent la seva tasca al capdavant de la Cambra i ha demanat consolidar-la "els pròxims quatre anys". 

La llista s'ha reivindicat com a "transversal" i, malgrat  tenir el suport explícit de l'ANC, ha assegurat que està oberta a "totes les sensibilitats". "No venim a fer política de partit, venim a fer política econòmica, que és la que es fa des de les cambres de comerç", va dir Fitó en l'acte de presentació de la candidatura. Eines de País ha evitat concretar qui ocuparà la presidència de l'ens cameral si torna a guanyar les eleccions -el 2019 va obtenir 31 vocals dels 40 que aleshores estaven en joc- i ha fet una crida a la mobilització per assegurar una institució amb "força i representació". Sense fer cap menció directa, també ha criticat les altres candidatures per la seva "falta d'interès" en celebrar debats. 

Al seu torn, Va d'Empresa, que impulsa Santacreu, té el suport explícit de grans empresaris com Eloi Planes, president de la multinacional catalana Fluidra. També Colonial, Ametller Origen, Factorenergia o el Grup Focus. La candidatura es presenta en 46 dels epígrafs que conformen el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona i dona suport a cinc candidatures independents en cinc capítols amb els quals comparteixen inquietuds, segons va explicar en l'acte de presentació celebrat al Cercle d'Economia. Es tracta del Banc Sabadell, Saba, Bon Preu, el Col·legi de Farmacèutics i el d'Hotels, tal com va apuntar Santacreu. També l'entitat Élite Taxi, liderada per Tito Álvarez, ha demanat el vot per Va d'Empresa. 

Tal com indica el seu nom, la llista ha reivindicat que l'ens cameral "l'han de liderar els empresaris" i ha manifestat la voluntat de revertir la "marginalització" que, a parer seu, ha patit la institució en els darrers anys. "Volem una cambra més plural i més representativa, on no només hi hagi una part", va dir Santacreu, que va apostar per donar una posició més "central" als temes econòmics, desmarcant-se de la "politització" que veu en l'altra candidatura. 

Els plens de les cambres es constituiran al novembre

Amb els comicis que arrenquen aquest divendres es renovaran els plens de les tretze cambres de comerç catalanes i, al seu torn, els òrgans de govern. El procés de renovació de les institucions camerals culminarà el pròxim mes de novembre quan es constitueixin els respectius plens. 

A Barcelona, el ple de la Cambra el constitueixen 60 membres: 52 escollits democràticament -són els que es voten entre aquest divendres i el pròxim dimecres-, 6 designats per organitzacions empresarials -ja estan pactats entre Foment del Treball i Pimec- i 2 reservats per empreses que facin una aportació de 75.000 euros a l'any (les anomenades cadires de plata). Aquests dos últims seients actualment estan buits. 

La composició del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona va canviar el 2022, ja que fins al moment les cadires de pagament eren 14. El ple va decidir reduir-les al mínim que permet la llei espanyola de cambres de comerç amb l'objectiu de "democratitzar" la institució.

Anar al contingut