Bárcenas declarant en el judici per la caixa B del PP a l'Audiència Nacional
Els tres exsecretaris generals del PP declaren després que Bárcenas els va implicar en el cobrament de sobresous procedents de la caixa B (Europa Press)

Arenas, De Cospedal i Álvarez-Cascos declaren en el judici per la caixa B del PP

Els tres exsecretaris generals del PP declaren en qualitat de testimonis i dimecres ho faran els expresidents espanyols Mariano Rajoy i José María Aznar

Actualitzat

Una vintena d'exalts càrrecs del PP declaren aquesta setmana com a testimonis en el judici per la caixa B del partit a l'Audiència Nacional. La vista arrenca aquest dimarts amb els exsecretaris generals del PP i ministres María Dolores de Cospedal, Javier Arenas i Francisco Álvarez-Cascos. L'extresorer del PP Luis Bárcenas els va implicar en el cobrament de sobresous procedents de la caixa B.

Avui també ha declarat l'expresident del Senat Pío García-Escudero i el de les Balears Jaume Matas.

Arran de la la pandèmia, la majoria han pogut evitar anar fins a la seu de l'Audiència Nacional, ja que el tribunal els ha permès declarar com a testimonis per videoconferència. Com a testimonis, precisament, estan obligats a dir la veritat sobre l'existència de la caixa B i els sobresous.

Rajoy i Aznar, aquest dimecres

El plat fort, però, serà dimecres, amb el testimoni de dos expresidents del govern espanyol i del PP: Mariano Rajoy i José María Aznar.

Serà la primera vegada que Aznar compareixerà a l'Audiència Nacional per explicar què sap sobre la possible comptabilitat paral·lela dels populars. Quan va comparèixer a la comissió del Congrés que investiga el suposat finançament il·legal del PP, va assegurar sobre el seu partit: "No existeix cap caixa B", i va negar el cobrament o l'ordre de pagaments de sobresous "il·legals" a dirigents de l'organització que va presidir entre el 1990 i el 2004.

En el cas de Rajoy, ja va declarar com a testimoni en el judici per la primera època de la trama Gürtel, entre els anys 1999 i 2005. Va assegurar que "mai" va saber res de la possible caixa B i que les seves responsabilitats en el partit eren "polítiques", no comptables. L'extresorer del partit Luis Bárcenas va enviar una confessió a la Fiscalia Anticorrupció on assegura que, a més d'estar-ne al cas, Rajoy havia destruït documentació.

 

Dijous continuarà el judici amb la declaració dels exministres Rodrigo Rato i Federico Trillo i també de dos empresaris, suposats donants de la caixa B.

La setmana a passada ja va declarar l'exministre Ángel Acebes, que va negar rotundament haver cobrat ni saber res de cap caixa B, ni de diner negre del partit, per fer pagaments de les obres de renovació de la seu ni per comprar accions de Libertad Digital.

 

El judici de la caixa B del PP

El judici va començar el 8 de març per aclarir a què es van destinar els diners de la caixa B del Partit Popular i si la reforma de la seu del carrer Génova va ser finançada amb diner negre.

Segons la investigació, la caixa B del Partit Popular hauria funcionat des del 1990 fins al 2008, però Bárcenas assegura que el finançament il·legal i "institucionalitzat" va començar molt abans, el 1982, i que la comptabilitat paral·lela es nodria de donatius en diner negre que aportaven persones relacionades amb "empreses beneficiàries d'adjudicacions públiques".

ARXIVAT A:
Luis Bárcenas
Anar al contingut