Aragonès i Sànchez se saluden el dia de la conferència del líder de Junts a l'Auditori (EFE / Enric Fontcuberta)
Aragonès i Sànchez se saluden el dia de la conferència del líder de Junts a l'Auditori (EFE / Enric Fontcuberta)

Aragonès entra en les negociacions amb una cimera a Lledoners amb Sànchez

Junts rebutja l'ultimàtum d'ERC i reclama que els republicans proposin una estructura de govern en la reunió al centre penitenciari

Actualitzat

El màxim favorit per ser el pròxim president de la Generalitat, el republicà Pere Aragonès, s'incorpora aquest dimarts a les negociacions per formar govern en una cimera amb el líder de Junts, Jordi Sànchez, a la presó de Lledoners.

Esquerra considera que la que comença és una setmana "clau" per a l'acord d'investidura. Aragonès agafa les regnes de les converses amb una reunió en què no es preveu que hi participin la resta de dirigents de Junts empresonats (Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull) i tampoc és clar que hi pugui ser el president d'ERC, Oriol Junqueras.

Per la seva banda, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha rebutjat ultimàtums l'endemà que Aragonès obrís la porta a buscar "vies alternatives" si les dues formacions independentistes no tancaven un acord abans de l'1 de maig. La diputada i regidora a Barcelona considera "incomprensible" que, al mateix temps, "s'estiguin fent grups de treball i s'estiguin posant ultimàtums".

 

 

Junts creu que la trobada a Lledoners no ha de servir per "desencallar res", sinó que és "una reunió més" i la ubicació respon al fet que ERC va demanar que fos presencial. Artadi espera que els republicans concretin una proposta d'estructura de govern.

Esquerra manté la data de l'1 de maig com a límit per tancar un acord, però el vicesecretari general de comunicació i estratègia, Sergi Sabrià, ha obert la porta a negociar més enllà d'aquest dia: "Nosaltres estaríem disposats a governar amb Junts i formar una coalició en qualsevol moment i en qualsevol tempo. També, si calgués, més endavant", ha apuntat.

A hores d'ara, Esquerra no es planteja cap altra opció que no sigui un govern independentista i descarta un executiu amb els comuns, a qui acusen de ser "crossa del PSC". Els republicans emplacen Junts a tirar endavant "un govern amb totes les funcions" per no "malbaratar el 52% de vot independentista el 14F".

 

La conferència de Sànchez a l'Auditori el 23 de març va ser l'últim cop que Aragonès i el líder de JxCat van veure's cara a cara
La conferència de Sànchez a l'Auditori el 23 de març va ser l'últim cop que Aragonès i el líder de JxCat van veure's cara a cara (ACN / Bernat Vilaró)

 

Mentrestant, la lentitud de les converses deixa perplexos PSC i comuns. La viceprimera secretària dels socialistes catalans, Eva Granados, ha demanat a ERC i Junts que, si són "incapaços" de posar-se d'acord, haurien de "pensar en l'interès general" i donar suport a una investidura de Salvador Illa.

Per la seva banda, els comuns animen els republicans a reprendre les negociacions per formar un govern amb el PSC. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha celebrat que ERC "comenci a adonar-se" que és "impossible governar amb Junts".

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha qualificat de "delirant" i "surrealista" que el futur govern surti d'una reunió en un centre penitenciari.

Precisament aquest dilluns fa un mes de la primera votació d'investidura de Pere Aragonès i, per tant, falta un mes perquè s'acabi el termini per investir un president, o es convocaran automàticament noves eleccions.

 

Sessió de control al govern, dijous

Aquest dijous, Aragonès haurà de respondre les preguntes dels grups parlamentaris en una sessió de control gens habitual, amb un govern en funcions i a l'espera d'un segon debat d'investidura. Serà la primera sessió de control al govern des de les eleccions al Parlament del 14 de febrer.

En el ple, es votarà la substitució del diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas per Aurora Madaula en la secretaria segona de la mesa.

A més, dijous serà la primera vegada des de l'inici de la pandèmia que tots els 135 diputats i diputades seran presents a l'hemicicle. Després que la sessió de constitució de la cambra i els plens d'investidura se celebressin a l'auditori, els parlamentaris s'asseuran a l'hemicicle respectant la distància d'un metre i mig. Els que s'asseguin als escons habituals deixaran un seient buit entre ells i la resta es distribuiran per tota la cambra, incloent-hi la zona de públic i les tribunes de convidats.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCJuntsPere AragonèsJordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut