Junts relleva Alonso-Cuevillas de la mesa del Parlament després d'unes declaracions polèmiques

La diputada Aurora Madaula rellevarà l'advocat com a secretària segona de la mesa del Parlament

Actualitzat

JxCat ha decidit substituir Jaume Alonso-Cuevillas per la diputada Aurora Madaula a la mesa del Parlament després de la polèmica per les seves declaracions sobre l'aprovació de resolucions a la cambra fetes en una entrevista a Vilaweb.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio, que l'abstenció d'Alonso-Cuevillas va ser per la delegació del vot de Lluís Puig i que les últimes declaracions de l'advocat a Vilaweb només n'han precipitat la sortida. 

"Al veure que hi havia alguna dificultat en aquests compassos inicials vam pensar que segurament no era el millor lloc on ell podia estar. Aquesta situació de Lluís Puig, doncs, va evidenciar que  hi podia haver alguna turbulència, que, com que mirem de treballar de la manera més sòlida possible amb la majoria independentista de la mesa, doncs qualsevol petit sotrac el millor és poder-lo asfaltar i continuar avançant, que ja prou complicat és."

El diputat de Junts es van inhibir quan la mesa va aprovar el vot delegat des de l'exili del diputat Lluís Puig. Ho va justificar per no entrar en un conflicte d'interessos, ja que forma part de l'equip jurídic de l'exconseller.

Declaracions que van incomodar el partit

En l'entrevista a Vilaweb, Alonso-Cuevillas es mostrava partidari de no tramitar les resolucions contra el rei espanyol i a favor l'autodeterminació. En el comunicat d'aquest dilluns admet que va pecar d'imprudent i demana disculpes per haver dit que és "una bestiesa" deixar-se inhabilitar per tramitar al Parlament resolucions merament declaratives.

Davant del rebombori creat dins del grup parlamentari, Alonso-Cuevillas va posar el càrrec a disposició de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb qui es compromet a actuar sempre amb lleialtat.

En la carta es disculpava pel to de les seves paraules.

 

Amb tot, l'advocat i diputat es reafirma en el contingut de l'entrevista. Reitera l'aposta per mantenir una "confrontació intel·ligent i no simbòlica" amb l'Estat, i manté que no és partidari que el Parlament tramiti resolucions declaratives que puguin comportar inhabilitacions gratuïtes.

Alonso-Cuevillas afirmava que és una opinió personal, que no ha estat debatuda a la mesa ni en el si de Junts per Catalunya. I afegia que, quan arribés el moment, expressaria la seva opinió i actuaria de la manera que decidís Junts per Catalunya.

Ha estat la mateixa Borràs qui ha proposat el nom de la seva substituta, en una decisió consensuada amb el secretari general del partit, Jordi Sànchez, i el seu president, Carles Puigdemont. L'executiva de Junts ha d'aprovar la proposta, que haurà de ser votada al Parlament i necessitarà el vot favorable d'ERC. 

Aurora Madaula en un ple del Parlament (ACN/ Eli Don)

Alonso-Cuevillas mantindrà l'escó de diputat.  

ARXIVAT A:
JxCatEleccions Parlament Catalunya 2021Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut