Borràs prioritza un govern "fort" i Aragonès confia tenir-lo abans d'acabar l'abril
Laura Borràs i Pere Aragonès aquest Sant Jordi (ACN / B. Vilaró i G. Guardiola)

Borràs prioritza un govern "fort" i Aragonès confia tenir-lo abans d'acabar l'abril

En un acte de Sant Jordi, el vicepresident en funcions de president ha demanat un acord "al més aviat possible", després que la presidenta de la Cambra preferís un "bon" pacte a un fet amb "presses"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha felicitat el Sant Jordi aquest divendres a la ciutadania en un missatge a l'entrada del Palau del Parlament, al Parc de la Ciutadella.

Per Borràs, aquesta és una diada "especial", encara diferent per la pandèmia però plena "d'esperança", ara que ja es pot celebrar als carrers, encara que sigui amb restriccions.

Un Sant Jordi que ha qualificat "d'anòmal" des del punt de vista sanitari i democràtic.

"Aquest és un Sant Jordi d'anormalitat sanitària i democràtica. Continuem tenint presos polítics i exiliats.  Aquesta és una anomalia que no ens cansem de repetir, per treballar per poder-la corregir."


La investidura, encara sense data

Preguntada sobre quan convocarà els partits a consultes per a la formació d'un nou govern, Borràs ha contestat que cal deixar treballar els grups polítics perquè arribin a un "bon acord", i ha prioritzat "tenir un govern fort" a les "presses", per evitar futures "turbulències":

"El govern està en funcions però funciona. Deixarem que madurin les negociacions i quan tinguem senyals que estigui prevista una investidura que no sigui fallida i pugui tirar endavant farem la ronda de consultes per poder fer la convocatòria formal d'aquesta nova investidura."

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha respost a Borràs minuts després des del Palau Robert, assegurant que confia que aquest govern "fort" es pugui constituir abans que s'acabi el mes d'abril.

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat ha reclamat a JxCat un acord d'investidura "al més aviat possible" per superar l'actual interinitat perquè, ha assegurat, "hi ha urgències que no esperen":

"El país necessita posar-se en marxa amb totes les funcions i en tots els àmbits."

Aragonès ha afegit, però, que no renunciarà a ser president "amb totes les funcionalitats" i sense tuteles externes. Un president, ha dit, "ha de tenir la màxima implicació i assumir tot el lideratge que va decidir la ciutadania a les urnes. Cap president de Catalunya pot renunciar a això i jo no ho faré."

El Sant Jordi torna als carrers

En el seu missatge d'aquesta diada, Borràs ha volgut destacar el fet que aquest any, a diferència de l'any passat, la festa hagi tornat als carrers de tot Catalunya, encara que sigui en format reduït.

"Aquest és també un Sant Jordi d'esperança. Molta gent tenia tenia ganes de Sant Jordi. El sector del llibre, de la cultura, els autors, els editors, els il·lustradors, els traductors, els llibreters, tota la gent que mou el món de la literatura. Per a ells avui és un gran dia. També per al sector de les flors, que venen de patir moments molt complicats."

Borràs ha agraït la feina de la Federació de Catifaires, que ha reproduït l'escut de l'hemicicle en una catifa als peus de l'escala que dona accés a la planta noble del Parlament, i també el suport de tots els que han participat en la celebració d'aquesta festa a la cambra.

"Ahir van tornar les lletres al Parlament. Les primeres paraules que s'han sentit a l'hemicicle aquesta legislatura han estat paraules literàries de tres grans autors."


Centenari de Joan Triadú, Felícia Fuster i Teresa Juvé

Els actes de la diada de Sant Jordi s'han inaugurat aquest dijous al Parlament amb la lectura de textos de tres autors centenaris triats per la Comissió de Commemoracions del govern de la Generalitat: Joan Triadú, Felícia Fuster i Teresa Juvé.

La lectura ha anat a càrrec de membres del govern (com el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, o la consellera de Cultura, Àngels Ponsa), diputats, membres de les meses, directors generals, presidents dels grups parlamentaris i també familiars dels autors homenatjats.

Als treballadors del Parlament se'ls ha regalat una rosa i el llibre "Tu ets jo", de Teresa Juvé, de l'editorial Meteora.

Al Parlament s'han llegit textos de Joan Triadú, Felícita Fusté i Teresa Juvé per commemorar Sant Jordi
Al Parlament s'han llegit textos de Joan Triadú, Felícia Fuster i Teresa Juvé per commemorar Sant Jordi (ACN/Bernat Vilaró)


Les recomanacions literàries de Borràs

Pel que fa als llibres que li han regalat i als que regalarà ella, Borràs ha explicat que totes les visites d'aquesta setmana l'han obsequiat amb algun llibre, entre els quals ha destacat el que li ha ofert el col·lectiu Anem per Feina, "Porta'm amb tu", d'Attilio Bertolucci.

Entre les seves tries, el poemari d'Oleguer Llongueras fet pels seus fills ("Em faig nit fràgil", Ed. Galerada) i clàssics com Mercè Rodoreda, Felícia Fuster i Montserrat Abelló, les quals ha definit com a "veus sempre vigents i encara no prou conegudes".

 

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi Investidura
Anar al contingut