Moltes cases s'han enfonsat i es tem que hi hagi més víctimes (AFP)

Un miler de morts i més de mil ferits a l'Afganistan per un terratrèmol

El sisme, de magnitud 6,1, pot facilitar als talibans l'anhelat accés a l'ajuda internacional pel gran nombre de víctimes, que pot continuar augmentant

Actualitzat

Un terratrèmol de magnitud 6,1 en l'escala de Richter ha sacsejat l'Afganistan i el Pakistan. El balanç de morts ja arriba a les 1.000 persones i a 1.500 els ferits, segons les autoritats afganeses, que alerten que la xifra podria augmentar.

Mohammad Amin Hozaifa, director d'Informació i Cultura de Paktika, la zona més afectada pel sisme, assegura que "s'han perdut moltes famílies".

El desastre i el gran nombre de víctimes que ha causat podria afavorir al govern talibà l'anhelat accés a l'ajuda internacional, que molts països van retirar després de la seva arribada al poder l'agost passat. Les Nacions Unides i la Mitja Lluna Roja ha continuat treballant al país.

Aquestes són algunes de les primeres imatges que s'han difós de l'arribada dels equips de rescat a la zona, que han evacuat els primers ferits.

El sisme hauria tingut l'epicentre al sud-est del país, a una profunditat de 51 quilòmetres i a 44 quilòmetres de la ciutat de Khost, a prop de la frontera amb el Pakistan. A la província de Paktika és on s'han confirmat la majoria de les morts. 

El sisme, que ha passat durant la matinada d'aquest dimecres, també s'ha notat a les províncies veïnes de Khost, on s'ha informat d'almenys 25 morts i 90 ferits, i Nangarhar, segons ha informat l'agència de notícies estatal Bakhtar News, i també a ciutats com Peshawar, al nord-oest del Pakistan. Des d'aquest país no s'ha informat de danys o víctimes.

L'epicentre se situaria a uns 40 quilòmetres de la ciutat de Khost

Amb helicòpters s'ha arribat a la zona del sisme, una zona rural i de nuclis dispersos, per fer arribar medicaments, aigua i aliments i traslladar els ferits. Segons Hozaifa, els ferits els han traslladat a Kabul i Gardez.

Els mitjans de comunicació locals afganesos han publicat les primeres imatges dels efectes del terratrèmol a les xarxes socials.

El portaveu del govern talibà del país, Bilal Karimi, en un missatge a les xarxes ha instat totes les agències d'ajuda "a enviar equips immediatament per evitar una catàstrofe més gran".

Una dona i un nen entre la runa dels habitatges destruïts (AFP)

El govern talibà demana ajuda internacional

L'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU (UNOCHA) ha confirmat que l'Afganistan havia demanat a les agències humanitàries que ajudessin amb els esforços de rescat i que s'estaven enviant equips a la zona afectada pel terratrèmol. També ha respost a la crida el Pakistan després que un portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors afganès ha dit que agrairia l'ajuda internacional.

Les autoritats afganeses també han d'afrontar els efectes de les inundacions recents, que, segons l'agència de gestió de desastres del país, han causat la mort d'11 persones, n'han ferit una cinquantena i han bloquejat carreteres en diverses regions del país.

Fer front a l'operació de rescat podria ser una prova important per al govern talibà, que va pujar al poder l'agost passat després de la retirada de les tropes nord-americanes, i s'han vist apartats de molta ajuda internacional a causa de les sancions. L'ajuda humanitària ha continuat, però, amb agències internacionals, com les Nacions Unides. Però moltes nacions van imposar sancions al sector bancari de l'Afganistan i van retallar milers de milions de dòlars en ajuda al desenvolupament. L'Afganistan està sumit en una greu crisi econòmica.

 

Entre dues plaques tectòniques

L'Afganistan és un país sacsejat pels terratrèmols, sobretot a la zona de l'Hindu Kush, on es detecta una gran activitat sísmica i és punt d'origen de moviments tel·lúrics. La regió es troba entre dues plaques tectòniques contraposades, la de l'Índia i la d'Euràsia.

A mitjans del gener passat, un sisme de 5,3 va fer tremolar la província de Badghis, al nord-oest de l'Afganistan, on van morir almenys 26 persones, segons dades de l'ONU, i 800 habitatges van quedar destruïts, la majoria construccions febles, cases de tova.

L'octubre del 2015, un sisme de 7,7 amb epicentre a l'extrem nord-oriental del país va deixar més d'un centenar de morts a l'Afganistan i gairebé 300 al veí Pakistan, on també es van registrar més de 2.000 ferits.

ARXIVAT A:
Afganistan
Anar al contingut