Afganistan

Almenys 25 morts i 49 ferits a Kabul en un doble atemptat suïcida

Un tercer atemptat ha provocat la mort d'onze nens a Kandahar, al sud del país, aquest dilluns

Juli RodésActualitzat

Almenys 25 persones han mort i 49 més han quedat ferides a Kabul, la capital de l'Afganistan, a causa d'un doble atemptat amb bomba.

Són les xifres oficials del segon balanç provisional facilitat pel Ministeri de Sanitat afganès.

La majoria de les víctimes són civils. Entre els morts hi ha almenys 8 periodistes i 4 policies.

 

L'atemptat ha estat reivindicat per Estat Islàmic.

En un comunicat publicat a Telegram per la branca afganesa de l'organització islamista, s'afirma que "els apòstates de les forces de seguretat, els mitjans de comunicació i d'altres han corregut al lloc dels fets, on un germà kamikaze els ha sorprès amb la seva jaqueta explosiva".

 

La primera explosió ha passat a dos quarts de sis del matí (les vuit hora local), a prop de la seu dels serveis d'intel·ligència (NDS).

L'NDS va ser objecte d'un atemptat suïcida al març, que va causar 3 morts i 5 ferits.  

A la zona també hi ha la seu de l'OTAN i les oficines de diverses ONG internacionals.

 

La policia ha confirmat que s'ha tractat d'un atemptat suïcida comès amb una motocicleta bomba, que hauria esclatat davant d'una acadèmia d'anglès.

Aquesta primera explosió ha causat almenys 4 morts i cinc ferits.

 

La segona explosió ha estat mitja hora més tard, quan els serveis d'emergència i nombrosos periodistes s'havien acostat al lloc per atendre les víctimes i informar dels fets.

Els periodistes, l'objectiu

Segons el portaveu de la policia de Kabul, l'autor de la segona explosió ha estat "un suïcida que s'ha disfressat de periodista amb una càmera a la mà".

Entre els morts causats per aquesta segona explosió està confirmat que hi ha almenys 9 periodistes, segons ha informat l'ONG Comitè de Seguretat dels Periodistes Afganesos (AJSC). Entre ells, el cap de fotografia de l'agència France Presse, que havia documentat la vida política i social al país des de finals del segle passat.

Estat Islàmic ha confessat que la seva intenció eren, precisament, els mitjans de comunicació. L'organització integrista ha acusat els periodistes de promoure l'apostasia i fer costat al govern i els seus aliats occidentals. 

 

 

Hores després ha mort un altre periodista, de la BBC, i de 29 anys, assassinat a trets a la província de Jost, ubicada a l'est del país, segons ha informat la cadena. Ahmad Shah ha estat tirotejat per uns desconeguts mentre circulava amb bicicleta. 

A principis d'any l'AJSC va presentar un informe segons el qual el 2017 va ser l'any més mortífer per a la premsa a l'Afganistan.

Hi van morir 20 periodistes, un 54 per cent més que el 2016.

Una de les víctimes és Shah Marai, fotògraf de l'agència France Presse (AFP) des de 1996.

 

 

Els altres periodistes morts treballaven per a cadenes de televisió i de ràdio afganeses.

L'atac arriba just una setmana després del que va reivindicar Estat Islàmic contra un centre de registre electoral, també a Kabul, en el qual van morir 69 persones.

 

El pitjor atemptat que ha viscut la capital afganesa aquest any va ser el gener, quan una ambulància bomba va explotar en un barri cèntric i va matar més de cent persones.

El van reivindicar els talibans.

 

11 nens morts en el tercer atemptat

El tercer atemptat suïcida a l'Agfanistan s'ha produït al sud del país, a Kandahar, on han mort 11 nens en l'atac contra un convoi de l'OTAN. L'explosió ha provocat que el mur de la mesquita on eren s'hagi enderrocat, provocant-los la mort. 16 persones més han quedat ferides, entre les quals hi hauria soldats.

De moment, ningú n'ha reivindicat l'autoria. 

La policia ha alertat del risc que hi hagi més atemptats arran de les eleccions legislatives previstes per al 20 d'octubre.

De fet, dimecres passat els talibans van rebutjar l'oferta de diàleg del govern afganès i van anunciar l'inici d'una nova ofensiva militar.

Segons l'ONU, Kabul s'ha convertit en un dels llocs més perillosos de l'Afganistan per a la població civil.

Ho demostra el fet que el nombre de víctimes civils en els tres primers mesos d'aquest 2018 -763 morts i 1.495 ferits- s'ha doblat respecte al mateix període de 2017.

ARXIVAT A:
TerrorismeEstat Islàmic
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut