Acampada d'estudiants a plaça Universitat en la segona jornada de vaga indefinida
Acampada estudiants a plaça Universitat (ccma)

Acampada d'estudiants a plaça Universitat en la segona jornada de vaga indefinida

Aquest dimecres, els estudiants de secundària també se sumen a la vaga en protesta per la sentència del procés

RedacccióActualitzat

Segon dia de la vaga indefinida convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Aquest dimecres, els instituts catalans també se sumen a la vaga en protesta per la sentència del procés.

Consideren que l'actual situació política requereix una resposta dels estudiants amb accions continuades contra la sentència del procés i contra l'actuació policial en les mobilitzacions dels últims dies.

Des del 14 d'octubre, data en què es va saber la sentència del judici del procés, s'han anat succeint les vagues i les manifestacions d'estudiants en contra de la sentència.

En un acció sorpresa convocada aquest matí, s'ha fet una crida des de "la generació del 14 d'octubre" per  "acampar" a la plaça Universitat.

 

El moviment, que aplega bàsicament estudiants universitaris, però que espera el suport d'altres col·lectius juvenils, es defineix com la ''generació 14 d'octubre'' i reclama ''responsabilitats'' als representants polítics per garantir un ''futur digne''.

 

 

Critiquen que hi hagi ''presos polítics'' i la violència policial, i per això asseguren que no deixaran l'espai de la plaça fins que no s'aturi ''la repressió'' i se'ls tornin tots els ''drets i llibertats'' que els han pres.

 

Els estudiants acampats a Plaça Universitat de Barcelona tallen el trànsit a Gran Via:

 

Alguns estudiants han tallat la Via Augusta.

 

Dijous, 31, hi ha convocades manifestacions estudiantils a les 12 del migdia a les quatre capitals catalanes.

 

Seguiment de la vaga

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha fet públiques les dades d'incidència de la vaga a les 13h a secundària.  Els de les Terres de l'Ebre són els que més s'han sumat a la jornada de vaga, gairebé un 64%. Els alumnes dels instituts de la demarcació de Girona són els que menys l'han secundat, on només un 9% fet vaga a l'institut:

 

A les universitats el seguiment de la vaga ha estat desigual, segons dades facilitades per la Secretaria d'Universitats.

A la UPF, la majoria de classes s'han pogut fer amb normalitat. S'ha dut a terme el 100% de l'activitat docent al campus de la Ciutadella, el 89% al del Mar i el 75% al del Poblenou.

A la UB el seguiment ha estat del 100% a Filologia i Comunicació. Un grup de piquets han bloquejat els accessos a primera hora del matí i impedien que els estudiants poguessin entrar. Aquest grup d'estudiants no estava d'acord amb el comunicat que el deganat segons el qual s'amplia el període de petició d'avaluació única fins al 28 de novembre i es recomana no fer activitats avaluables fins al dia 5. Els estudiants reclamen que aquest últim període més ampli. 

També a la UB a Economia, Empresa, Educació i Psicologia, el seguiment és d'entre un 40 i un 50%, mentre que a la resta hi ha hagut una incidència d'entre el 10 i el 20% o normalitat.

La UPC, el seguiment ha estat del 70% i del 50% als dos centres que té a Terrassa, del 100% al de Sant Cugat i del 40% al de Manresa.

Pel que fa a la URV, la incidència ha estat del 100% a Arquitectura del Campus Bellissens de Reus, del 45% a les Terres de l'Ebre, del 30% als campus Catalunya i Sescelades i un 10% al Vendrell. A la resta, hi ha hagut normalitat.

Mentrestant, segons la mateixa font, a la UdG s'han fet classes amb normalitat, tot i que en alguns casos l'assistència ha estat menor. 

La Secretaria d'Universitat no ha facilitat dades de la UAB ni de la UdL.
 

Primera jornada de vaga

Aquest dilluns, el seguiment de la vaga va ser desigual i només en algunes universitats, com la UPF i la UPC, es van trobar els accessos tancats.

 

Al vespre, els estudiants van aixecar la tancada als tres campus de la UPF després que el rector va oferir als alumnes que ho demanessin una avaluació en convocatòria única. L'entitat ha precisat més tard que serà pel desembre.

 

Les universitats públiques, arran de les successives vagues d'estudiants convocades, en general mantenen l'activitat lectiva i qui no vol anar classe no hi va.

També, en general, són partidàries de fer una avaluació única per als estudiants que ho vulguin. Aquest dimarts hi va accedir la Pompeu Fabra, i l'Autònoma ho ha de decidir aquest dimecres.

Totes també faran activitats avaluables més flexibles i han decidit que les classes no siguin d'assistència obligatòria.

 

Comunicats de rectors i docents

El dia que es va saber la sentència es va fer un comunicat conjunt de les universitats públiques sota el títol "Comunicat dels rectors i rectores de l'ACUP davant de la sentència als líders independentistes".

"Avui, dia 14 d'octubre de 2019, hem conegut la sentència judicial, i, tal com vàrem fer aquell dia, volem  reiterar la nostra indignació per la situació que es viu a Catalunya, així com la nostra preocupació per les circumstàncies personals que viuen les persones afectades per la sentència."

I van voler constatar "la necessitat que els problemes polítics passats, presents i futurs es resolguin per la via política i no acabin de forma sistemàtica en la via judicial".

"En aquest sentit, fem una crida a tots els actors polítics a renovar els esforços per buscar al més ràpidament possible una sortida al conflicte polític que vivim, que pugui ser assumida per una àmplia majoria de la ciutadania catalana."

 

Aquest dimarts, en una carta oberta als rectors de les universitats públiques catalanes, publicada a través del portal Foro Profesores, uns 800 professors d'arreu de l'estat demanen als rectors que retirin els textos perquè "lesionen el dret a la llibertat ideològica", i mostren el seu total desacord amb el que consideren "un contingut aberrant".

 

Els signants, també d'universitats catalanes, consideren aquesta aprovació per part dels claustres d'una "extraordinària gravetat" i insten els rectors a adoptar les mesures necessàries per retirar aquests textos, que "tant mal fan a la imatge" de les universitats i "tan lesius resulten per al dret fonamental a la llibertat ideològica dels discrepants".

Conclouen que els membres dels claustres que comparteixin el que diuen els manifestos ho poden fer a títol individual. I es posen a disposició de les universitats catalanes per contribuir a un debat "serè i rigorós" sobre totes les dimensions del greu conflicte que es viu a Catalunya.

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions del govern espanyol, Pedro Duque, ha donat "suport total" en una piulada a Twitter als professors que exigeixen la retirada dels manifestos que els claustres de les universitats catalanes han aprovat en els últims dies.

ARXIVAT A:
UniversitatJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut