Nens enfilats en un tanc onejant banderes tricolors, símbol de la revolució. (Foto: EFE)
Nens enfilats en un tanc onejant banderes tricolors, símbol de la revolució. (Foto: EFE)
Bengasi

L'oposició líbia crea un Consell Nacional transitori amb representants de les zones alliberades

L'oposició a Moammar al-Gaddafi s'està organitzant i aquest diumenge ha anunciat la creació d'un Consell Nacional independent amb representants de totes les zones alliberades del país. El seu objectiu: dirigir el procés de transició. El portaveu de la Coalició Revolucionària 17 de Febrer, Abdelhafiz Hoga, ha definit el consell com la cara política de la revolució però no ha volgut parlar de govern interí, com sí que va fer aquest dissabte l'exministre libi de Justícia. Hoga considera que aquest és el seu punt de vista i no el de la coalició, sense aclarir si Mustafa Abdel-Jalil en forma part o no. El Consell rebutja qualsevol ingerència estrangera.

Actualitzat
Ha nascut a Bengasi, segona ciutat de Líbia i en mans dels rebels des de fa dies, amb la voluntat d'estendre's per tot els territoris alliberats. Els seus impulsors el defineixen com a Consell Nacional independent i per ara només se sap que està en procés de formació i que inclourà representants de totes les ciutats que ja no estan sota control del dictador.

La seu serà a Bengasi i coordinarà les accions polítiques dels territoris alliberats. Una vegada els diferents comitès locals hagin garantit la seguretat, s'encarregarà del procés de transició. Per ara no se sap qui el presidirà.

L'oposició líbia té sota el control el terç oriental del país però també altres localitats de l'oest i el sud, algunes pròximes a Trípoli, on Gaddafi s'atrinxera. Segons algunes informacions, l'última d'alliberar-se podria ser Az-Zawiyah.

No hi ha un calendari fixat

El portaveu revolucionari, Abdelhafiz Hoga, s'ha allunyat de la idea de govern interí anunciada aquest dissabte per l'exministre de Justícia libi assegurant que ell és responsable del que diu i afegint que aquest "és el seu punt de vista, no el de la coalició". No ha aclarit si Mustafa Abdel-Jalil forma part o no del Consell però sí que ha recordat que l'exministre és al costat de la revolució i que presideix el consell de la ciutat de Ba'da, així com també que s'estan posant en contacte amb tots els representants de les ciutats alliberades.

Sobre l'anunci de treballar per a unes eleccions lliures d'aquí a tres mesos d'Abdel-Jalil, Hoga s'ha preguntat com es pot plantejar una cosa així quan Trípoli encara no està alliberada i ha deixat aquesta qüestió per més endavant.

Sense ingerències

El portaveu de la Coalició Revolucionària 17 de Febrer ha rebutjat qualsevol intervenció militar exterior en la revolució líbia. Assegura que la resta del país serà alliberat pel poble libi i recorda que compten amb el suport de l'exèrcit per prendre Trípoli.

La cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, ha estès la mà a l'oposició en el marc del nou i més contundent posicionament dels Estats Units en relació amb la crisi a Líbia. Diu que estan preparats per oferir tot tipus d'ajuda als grups opositors a l'est del país.

En les últimes hores, el Consell de Seguretat ha demanat al Tribunal Penal Internacional que investigui els possibles crims contra la humanitat que s'hagin comès a Líbia durant la repressió. Aquesta investigació s'ha de centrar en els atacs contra la població que podrien haver causat milers de víctimes. A més a més, la resolució de l'ONU, aprovada per unanimitat, prohibeix a Gaddafi i els seus fills viatjar fora del país i els congela els béns. També prohibeix la venda d'armes a Líbia.

Mentrestant, a les fronteres de Líbia s'amunteguen els refugiats. L'ACNUR parla de 100.000 libis que han abandonat el país i la Mitja Lluna Roja parla de crisi humanitària.


ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut