El president dels Estats Units, Barack Obama, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
El president dels Estats Units, Barack Obama, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Washington

Barack Obama i Hillary Clinton demanen a Gaddafi que marxi "ara"

La comunitat internacional ha aïllat Gaddafi i intensifica la seva pressió contra el dictador libi. El president dels EUA, Barack Obama, diu que Gaddafi "ha de marxar ara perquè ha perdut la legitimitat per governar". Ho ha dit en una conversa telefònica amb Angela Merkel. En termes similars s'ha expressat després la cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton. Mentrestant, el Consell de Seguretat de l'ONU consensua una resolució que demana perseguir el dictador libi per crims contra la humanitat. La votació, però, s'ha postposat unes hores per petició de la delegació xinesa.

Actualitzat
El setge a Gaddafi s'estreny dins i fora de Líbia. La comunitat internacional accentua la seva pressió contra el dictador libi i busca acordar sancions i càstigs mentre la situació al país és de confusió i caos.

El president dels EUA, Barack Obama, demana al dictador libi que "marxi ara". Obama considera que Gaddafi "ha perdut la legitimitat per governar", ha tornat a condemnar l'ús de la violència contra el poble i ha recalcat que els libis mereixen un govern que doni resposta a les seves declaracions. El president dels EUA ho ha dit en una conversa telefònica aquest dissabte a la nit amb la cancellera Angela Merkel, un contacte que s'emmarca en la ronda de trucades que Obama fa aquests dies amb els líders europeus per tractar sobre la situació de Líbia. Així ho ha difós la Casa Blanca en un comunicat.

En els mateixos termes s'expressava la cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, que ha demanat a Gaddafi que abandoni el poder i ha informat que Washington ha revocat el visat d'entrada al país a tots els funcionaris del règim libi.

Mentrestant, el Consell de Seguretat de l'ONU té previst votar en les pròximes hores una resolució que demana perseguir Gaddafi per crims contra la humanitat. L'esborrany, que s'estudia en una reunió d'urgència per segon dia consecutiu, també recull una sèrie de sancions: embargament d'armes, prohibició de viatjar per al líder libi i el seu entorn i congelació dels seus béns. La votació de la resolució s'ha postposat unes hores a demanda de la delegació xinesa, que espera instruccions de Pequín per emetre el seu vot.

Abans del Consell de Seguretat de l'ONU, altres instàncies internacionals han consensuat respostes contra la violència exercida per Gaddafi contra el seu poble. La Unió Europea deixarà de vendre armes a Líbia i ha acordat congelar els actius de Gaddafi i els seus afins, i els EUA també van anunciar aquest divendres sancions unilaterals per al règim libi i la congelació de plans per vendre armes a Gaddafi. L'OTAN, que, de moment no hi intervindrà, es va declarar "preparada per a qualsevol eventualitat" mentre se centra en l'evacuació d'estrangers al país.
Anar al contingut