Èxode massiu a Líbia
Èxode massiu a Líbia
Trípoli

Alerten del risc de col·lapse de les fronteres per l'allau de refugiats de Líbia

Les organitzacions humanitàries adverteixen del risc de caos als passos fronteres amb Líbia per l'allau de refugiats que fugen del país i que l'ACNUR ha xifrat ja en més de 100.000. La situació és especialment delicada al pas fronterer de Ras el Jedir, que uneix Líbia i Tunísia, pel qual ja han passat 45.000 persones i s'espera que alguns milers més ho facin en les pròximes hores. Tot i que s'ha instal·lat un campament per atendre els qui intenten escapar a la violència de Gaddafi, les organitzacions alerten que el flux és cada cop més difícil d'absorbir.

Actualitzat
Milers de persones abandonen Líbia, on els rebels avancen cap a Trípoli i continuen els enfrontaments. Segons l'ACNUR, uns 55.000 refugiats s'haurien escapat a Egipte i l'ONU xifra en més de 45.000 els qui haurien anat cap a Tunísia.

Precisament la setmana passada, l'oficina de l'ACNUR reconeixia que s'estava preparant davant d'un possible "èxode significatiu" de la població líbia com a conseqüència de la repressió de les revoltes populars contra el règim del mandatari Moammar al-Gaddafi. I aquest dissabte, dos avions carregats de material humanitari aterraven a l'aeroport de l'illa de Djerba, el més pròxim a la frontera.

L'exèrcit tunisià, la Creu Roja, l'ACNUR i diverses organitzacions humanitàries atenen a la frontera els qui fugen de la violència a Líbia, la majoria egipcis i tunisians, i els qui ho necessiten se'ls instal·la en un campament provisional que es troba uns vuit quilòmetres del pas de Ras el Jedir. Fins ara s'ha pogut absorbir el flux de refugiats però l'allau continua i la situació, alerten, es fa cada cop més complicada. A això s'afegeix la situació d'inestabilitat que encara hi ha a Tunísia, on aquest diumenge ha dimitit el primer ministre i cap de l'executiu de transició Mohamed Ghannouchi, que va agafar les regnes del país després que les protestes populars van acabar amb la marxa de Ben Ali.

Els refugiats que arriben descriuen un paisatge d'horror a l'altre costat del pas de Ras el Jedir, amb violència indiscriminada i violacions als drets humans.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut