96 morts i 699 contagis refermen la tendència a la baixa del coronavirus a Catalunya

La corba de casos actius a Catalunya apunta a una tímida baixada

RedaccióActualitzat

Catalunya comença a doblegar la corba del coronavirus. Segons el Departament de Salut, en les últimes hores hi ha hagut 699 contagis nous i 96 morts per la pandèmia arreu del país. Són xifres que refermen la tendència a la baixa dels últims dies amb algun repunt puntual. I per primer cop es veu una tímida baixada en la corba de casos actius a Catalunya.

En total, 34.726 persones s'han contagiat del SARS-Cov-2 a Catalunya. I han mort 3.538 persones.

 

Des de l'inici de la pandèmia, 15.602 persones s'han curat un total de 2.713 persones han estat ingressades de gravetat. Del nombre total de positius arreu del país, 5.403 són professionals sanitaris.

Aquest dissabte es va experimentar un repunt en nombre de morts amb 100 defuncions, tot i que els contagis van continuar baixant amb 1.257 casos més en 24 hores.

Les xifres d'avui apunten a un descens en la corba de casos actius (el nombre de persones contagiades després de restar-hi les altes i les defuncions):

 

Les dades mostren també l'augment percentual més baix de contagis des de l'inici de la pandèmia. Els casos nous només suposen un augment del 2%, després que a mitjans de març arribessin a fregar el 60%:

 

Cal tenir en compte, però, que la tendència de les últimes setmanes és que diumenge sempre es registri un nombre menor de morts i de contagis en el que ja s'anomena "efecte cap de setmana".

Una altra dada que confirma la tendència a la baixa és la taxa de reproducció dels contagis coneguda com R0 (el nombre de persones que infecta cada individu que té la malaltia). Fa dies que està per sota d'1, una condició imprescindible per doblegar la famosa corba:

 

Les persones donades d'alta continua per sota dels casos nous de contagi, una situació que només s'ha invertit en algun dia puntual:

 

 

Tendències a la baixa també en residències

A totes aquestes xifres, però, caldria sumar-hi les dades de les residències de gent gran. Són xifres que la Generalitat dona per separat perquè no pot assegurar quantes persones que han mort en residències ho han fet pel coronavirus ni tampoc si estaven ingressades en un hospital.

Les xifres continuen en tendència a la baixa. Un dia més, cauen els contagis amb 284 casos nous (dissabte en van ser 687). El nombre de morts, però, repunta lleugerament amb 162 persones que han perdut la vida (160 dissabte).

En total hi ha 3.659 persones que viuen a residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus i que estan aïllades als mateixos centres. Hi ha 1.113 residents estan hospitalitzats. En conjunt són 4.772 persones infectades dels 64.093 avis i àvies que viuen en places residencials públiques i privades

Des del 15 de març, han mort per coronavirus 1.825 persones grans, segons ens han informat els mateixos centres.

Hi ha casos en 343 les residències de les 1.073 que hi ha al país. I en 423 més tenen persones amb simptomatologia.

Pel que fa als professionals, 5.629 estan aïllats o tenen simptomatologia, d'un total de més de 75.000.


Repunt a Espanya

Espanya ha experimentat un repunt aquest diumenge en les dades recollides. Un repunt en nombre de morts, però no en el de contagis.

Al conjunt d'Espanya, en les últimes 24 hores s'han notificat 619 defuncions, per damunt de les 510 de la jornada anterior. La primera onada, la dels contagis, torna a baixar, amb 4.167 casos diagnosticats.

En total són 166.019 les persones contagiades i 16.972 les morts. Bones notícies, en canvi, pel que fa a la gent que ha superat la malaltia, que cada dia són més. Ja hi ha 62.391 persones que han rebut l'alta a Espanya.

Com avança l'epidèmia?

L'epidèmia es manifesta de manera progressiva i cada cop més greu, per onades. La primera onada és la dels contagis, que es van produir, majoritàriament, abans del confinament. Uns dies després, els malalts amb símptomes passen consulta mèdica. Quan és necessari, ingressen en un centre sanitari. Si la situació no millora, passen a la Unitat de Cures Intensives i, en el pitjor dels casos, moren víctimes de la Covid-19.

Les dades del Departament de Salut indiquen que la primera onada, la dels contagis, comença a baixar. Per què passa, això? Perquè, en reduir-se els contactes entre persones, el virus troba menys vies per expandir-se. La taxa de reproducció indica quantes persones contagia cada infectat, de mitjana. La xifra està, finalment, per sota d'1, senyal que el virus està remetent.

Però el descens de contagis triga uns dies a traslladar-se als centres sanitaris. La xifra d'ingressats en UCIs a hospitals catalans va mutiplicar-se per 6 en una setmana, i va superar el llindar de llits disponibles el dia 20 de març. Els centres, però, ja estaven habilitant més espais, i a dia d'avui hi ha més de 1.700 llits d'UCI, mentre que el màxim d'ingressats va ser de 1.529, dilluns passat.

Finalment, hi ha les víctimes mortals, una xifra que varia dia a dia, però que té una clara tendència a la baixa. Per contra, les persones que van rebre l'alta hospitalària van a l'alça i l'esperança és que comencin a superar els nous contagis.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut