Personal sanitari amb els vestits EPI a l'Hospital S. Pedro de Logronyo (EFE/Raquel Manzanares)

Repunt de morts a Espanya per coronavirus les últimes 24 hores, però amb menys contagis

Es registren 619 morts en un sol dia i s'acosten als 17.000, mentre que els nous contagis, 4.167, creixen per sota del 3% per primer cop

Actualitzat

Es manté la tendència a la baixa de nous contagis mentre es registra un lleu repunt de defuncions pel coronavirus a Espanya, el dia abans que, amb la decisió del govern espanyol, es reprenguin les feines no essencials. La xifra de morts s'acosta als 17.000 durant l'epidèmia, concretament són 16.972, amb la suma de 619 en les últimes 24 hores. Els nous contagis han estat 4.167, un increment de 2,57%, el més baix de tot el període de crisi. Els infectats pel Covid-19 són 166.019 en total.

Entre ahir i avui 3.282 persones han superat la malaltia i han estat donades d'alta. En total, ja són 62.391, un 37,58% dels afectats.

 

 

Maria José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha destacat la tendència sostinguda de la reducció de nous contagis, així com d'hospitalitzacions i ingressos a les UCIs.

"La tendència descendent de nous casos es manté des del 25 de març i de manera més accentuada des de l'1 d'abril. I observem el mateix en el casos hospitalitzats, que avui mostren un 2% d'increment, i en els casos a les UCIs l'increment és de l'1%."

Una infermera de l'Hospital S. Pedro de Logronyo amb el vestit EPI (EFE/Raquel Manzanares) (EFE/Raquel Manzanares)

Tant els portaveus de la Policia Nacional, Maria Pilar Allué, com de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, han alertat que amb l'augment de mobilitat de persones pel retorn a la feina del treballadors no essencials que comença dilluns o dimarts, no hi haurà relaxament en els controls de seguretat. La secretària general de Mobilitat, Maria José Rallo, ha reiterat que es mantenen les mateixes limitacions.

"No estem en cap procés de desescalada: hem de ser conscients que continua l'estat d'alarma amb les mateixes limitacions. Un marc normatiu que limita les opcions de mobilitat que pot ser molest, però que té la finalitat de lluitar contra la pandèmia."

Rallo ha recordat que en aquesta nova setmana laboral es reforçarà el servei en el transport públic, principalment a les hores punta, amb l'ajustament d'horaris i de freqüències a metro i autobusos i també als trens del servei de Rodalies.

Roda de premsa del comitè tècnic del govern espanyol pel coronavirus (CCMA)

La Policia Nacional ha destacat que s'ha sancionat un total de 130.131 persones des de l'inici de l'estat d'alarma, per l'incompliment del confinament. En les últimes 24 hores han estat 4.914 persones, un 3,9% més de sancions. Les detencions han estat 1.873, xifra que representa un 5% més respecte al dia anterior.

L'atenció primària, clau per al desescalament

Maria José Sierra ha recordat, coincidint amb el Dia de l'Atenció Primària, que el paper de l'assistència primària està sent molt important en els processos de detecció, diagnòstic i seguiment dels contagis i de control dels casos lleus, que la majoria de pacients passen a casa, però ha manifestat que el paper d'aquesta primera baula del sistema sanitari serà clau quan comenci el desescalament del confinament.

"L'atenció primària ara i sempre és l'eix del sistema nacional de salut. És cert que mediàticament l'atenció s'ha centrat en els hospitals, però l'atenció primària ha tingut un paper fonamental i el tindrà encara més quan s'iniciï la desescalada. La peça clau serà l'atenció primària, perquè la peça clau serà el diagnòstic precoç de tots els casos, l'aïllament precoç i el seguiment dels contactes, i tot això només podrà girar al voltant de l'atenció primària; si no, no ho aconseguirem."

 

Maria José Sierra ha destacat el paper clau que té i tindrà atenció primària en el desescalament del confinament (CCMA)

Dues setmanes de confinament total

El confinament total ha fet baixar la corba de contagis i defuncions. Els 31 de març es va assolir la xifra més alta de contagis en un sol dia, 9.222. El dia que hi va haver més morts registrades va ser el 2 d'abril, amb 950. La corba ha anat baixant amb algunes fluctuaciacions els últims 15 dies amb el confinament total.

La primera setamana de confinament total a Espanya es van produir 52.488 nous contagis, en la segona, desde dissabte passat, 37.116. Pel que fa les morts registrades per coronavirus, la primera setmana van ser 6.054 defuncions, mentre que la segona n'hi ha hagut 4.609.

 

Avalar la decisió de tornar a la feina

Enmig de la polèmica que ha aixecat la decisió del govern espanyol de permetre el retorn a la feina de treballadors i empreses a partir de la setmana que ve, els registres d'aquesta setmana són importants per avalar aquest pas de flexibilitzar el confinament.

Així ho ha expressat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, tot i que també ha insistit que es manté el confinament decretat el 14 de març per l'estat d'alarma, però que es torna a la situació de fa 15 dies. Ha continuat defensant que les mesures d'higiene i distanciament social s'han de mantenir igualment, i més encara en les persones que surtin a treballar, i que seran suficients per continuar fent baixar la corba de contagis i defuncions que s'ha aconseguit amb el confinament total. Contra el que temen els que consideren que el retorn a la feina la setmana vinent és una mesura precipitada que portarà un repunt de contagis, i per tant de víctimes, el govern espanyol no hi veu aquest perill, si es mantenen les recomanacions publicades en una guia de bones pràctiques per als que es reincorporin a la feina.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut