60 lleis al calaix per l'avanç electoral, com la de famílies, la de l'ELA i l'oblit oncològic

Els decrets que inclouen mesures anticrisi, com els descomptes al transport públic o la bonificació dels carburants per als transportistes, es podrien prorrogar si es fa abans del 23 de juliol

RedaccióActualitzat

La decisió de Pedro Sánchez d'avançar al juliol les eleccions generals deixa al calaix més de 60 lleis, entre les quals n'hi ha que han costat molt de tirar endavant, com la de famílies, també la de paritat, la del cinema, la que regula els ensenyaments artístics o el decret de mesures contra la sequera

Entre aquestes, 25 normes procedents de decrets llei que ja estan en vigor, 8 lleis aprovades pel govern espanyol i una trentena d'impulsades pels grups parlamentaris. Unes estaven força avançades en els tràmits parlamentaris, mentre que d'altres fa temps que eren motiu de negociacions per poder-les tirar endavant. 

També queden suspeses comissions d'investigació, com la del cas Kitchen, a la qual estaven convocats els exministres María Dolores de Cospedal i Jorge Fernández Díaz. 

La nova selectivitat, que s'havia de començar a aplicar, de forma gradual, a partir de l'any que ve, també queda en l'aire.

La llei de l'habitatge, en vigor des de divendres passat, queda en suspens perquè depèn en bona part d'ajuntaments i comunitats autònomes.


Les mesures anticrisi o les ajudes per la sequera es poden salvar 

A diferència de les lleis que s'han d'aprovar al Congrés i al Senat, ara dissolts, els decrets depenen del Consell de Ministres, i, en última instància, de la Diputació Permanent del Congrés, l'òrgan que es constitueix quan es dissolen les cambres.  

Per això, sí que podrien veure la llum mesures com les ajudes als pagesos per la sequera, els descomptes per a joves per viatjar en tren o bus aquest estiu, o la pròrroga de les mesures anticrisi per la guerra d'Ucraïna. Entre aquestes hi ha la rebaixa de l'IVA dels aliments, la bonificació als carburants per a professionals o la bonificació al transport urbà, que ja es va dir que es revisaria de cara al segon semestre de l'any. 

Si el govern espanyol els volgués prorrogar 6 mesos, la Diputació Permanent els hauria de convalidar, abans del 23 de juliol.

Algunes de les iniciatives legislatives que queden paralitzades

Drets socials

  • La llei de famílies, que preveia més permisos per cuidar pares, fills i convivents o el reconeixement jurídic dels nous models de famílies. Es va aprovar de forma definitiva al Consell de Ministres del 28 de març.
     
  • La futura primera llei de serveis socials de la democràcia, per establir uns serveis i prestacions mínims per a tot l'Estat. 
     
  • La llei de paritat, aprovada tot just la setmana passada al Consell de Ministres, i que obliga que hi hagi almenys un 40% de dones al govern, consells d'administració de grans empreses, candidatures electorals i organismes com el Tribunal Constitucional o el Poder Judicial. 
Una persona acarona la mà d'un infant
La llei de Belarra permetia el reconeixement jurídic dels nous models de família (Unsplash)

Justícia

  • La llei de la funció pública, que preveia avaluacions de la feina dels funcionaris de l'Estat.
     
  • La llei de tràfic, que vol combatre totes les formes d'explotació, inclosa la laboral. 
     
  • La llei per canviar el procediment de determinació de l'edat dels menors migrants, que encara havia de rebre el vistiplau del Consell de Ministres.
     
  • La llei per prohibir el proxenetisme en totes les formes, que va impulsar el PSOE després de l'esquerda al govern per la llei del "només sí és sí". 
     
  • La llei d'eficiència digital de la Justícia.
     
  • La reforma del Codi Penal per protegir la llibertat d'expressió
     

Economia 

  • La llei per ampliar els drets dels pensionistes, per reduir la bretxa de gènere i reformar el sistema de pensions.

  • El nou estatut del becari.
     
  • La llei que establia l'atur per a les persones que treballen al servei domèstic


Consum

  • La nova llei de serveis d'atenció al client, que incorporava una esmena per garantir el dret a l'oblit oncològic dels pacients que han superat aquesta malaltia, perquè no es vegin perjudicats en les contractacions als bancs i asseguradores.
     
  • La creació de l'Autoritat Independent de Defensa del Client Financer, el dictamen de la qual havia d'aprovar el Senat aquesta mateixa setmana.
     
  • La llei de prevenció del malbaratament alimentari, per evitar llençar a les escombraries 1.300 quilos d'aliments cada any.
     

Salut

  • La llei d'ajuda als pacients d'ELA, que suma més de 40 pròrrogues, o per la salut mental, que s'hauran de tornar a presentar en una altra legislatura perquè es tornin a tramitar.  
     
  • La llei d'equitat del Sistema Nacional de Salut.
     
  • La llei que crea l'Agència Estatal de Salut Pública. 
Una dona amb ELA registra una petició al Congrés per al desbloqueig de la llei, al mar
Una dona amb ELA registra una petició al Congrés pel desbloqueig de la llei, al març (Europa Press/Carlos Luján)

Medi ambient 

  • La llei de mobilitat sostenible, que havia d'entrar en vigor aquest 2023 i obligava les grans empreses a tenir plans de mobilitat sostenible per als desplaçaments dels treballadors.


Cultura 

  • La llei del cinema, molt esperada pel sector després de l'aprovació de la llei audiovisual. 
     
  • El projecte de llei sobre ensenyaments artístics superiors.
     
  • La llei de mecenatge, que afavoria els incentius fiscals per al micromecenatge i que ja s'estava tramitant al Senat.
     
  • La reforma de l'Estatut de l'Artista, que incloïa una prestació per atur i feia compatible al 100% la pensió de jubilació amb l'activitat artística. 

 

ARXIVAT A:
Unides PodemPSOEPedro SánchezGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut