Un ple del Consell General del Poder Judicial, el desembre de l'any passat (Europa Press)
Un ple del Consell General del Poder Judicial, el desembre de l'any passat (Europa Press)

Aprovada la llei de paritat, que obliga els òrgans constitucionals a tenir un 40% de dones

Ara, la nova norma començarà el tràmit parlamentari amb l'objectiu que s'aprovi abans del final de la legislatura

Redacció / AgènciesActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la llei de representació paritària i presència equilibrada d'homes i dones als principals òrgans de decisió de l'Estat. La norma obliga també que hi hagi una presència de dones d'almenys el 40% al govern espanyol, els consells d'administració de les grans empreses, les candidatures electorals --mitjançant llistes cremallera--, els col·legis electorals o els jurats de reconeixements públics.

La llei de paritat també afecta òrgans constitucionals de l'Estat com, per exemple, el Tribunal Constitucional, el Consell d'Estat, el Tribunal de Comptes, el Consell Fiscal o el Consell General del Poder Judicial.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar l'aprovació de la llei en un acte electoral del PSOE a Cantàbria, en què va defensar que "votar el PSOE és votar feminista":

"Paritat en el poder polític, paritat en el poder econòmic, paritat en el govern d'Espanya, paritat en els governs de les grans empreses: paritat per llei"

Els organismes encarregats de vetllar pel compliment de les obligacions de representació paritària en les societats que cotitzen i les entitats d'interès públic són la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i l'Institut de les Dones.

Ple del Tribunal Constitucional, reunit el mes de gener
Ple del Tribunal Constitucional, reunit el mes de gener (Europa Press / Alberto Ortega)

Objectiu: que entri en vigor aquest any

L'aprovació de la llei aquest s'ha fet en segona volta. El govern espanyol ja va aprovar la norma en primera volta el mes de març passat. En aquell moment, però, només afectava les llistes electorals, la composició de l'executiu, els consells d'administració de grans empreses, les juntes de govern de col·legis professionals i els jurats de reconeixement públic de personalitats.

Ara, s'hi ha introduït una modificació perquè afecti també els òrgans constitucionals.

Un cop aprovada al Consell de Ministres, la llei començarà el tràmit parlamentari amb la intenció que entri en vigor abans que s'acabi la legislatura. És a dir, aquest mateix 2023.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el míting a Santander en què ha anunciat que s'aprovarà la llei de paritat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el míting a Santander en què ha anunciat que s'aprovarà la llei de paritat (EFE / Román G. Aguilera)

Defensa de les quotes

Sánchez ha defensat les polítiques de gènere desenvolupades pel seu govern, en què hi ha més dones que homes. En canvi, ha lamentat que això no passa en altres àmbits, com ara en les grans empreses. Ho ha exemplificat amb el fet que la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, s'hagi negat a fer-se fotos en algun cas en què "tota la resta eren homes".

Pel president espanyol, encara queda molt per fer en l'àmbit de la representació paritària en cercles privats. En aquest sentit, el president de l'executiu ha defensat que les quotes "afavoreixen la meritocràcia" de les dones que no han pogut "trencar el sostre de vidre".

Per exemplificar-ho, Sánchez ha donat la dada que, fa deu anys, el percentatge de dones als consells d'administració de grans empreses era del 13% i, ara, en els països amb lleis que han incorporat quotes, com Espanya, és del 35% i en els que no ho han fet és tot just del 16%.

També ha citat un informe del Fons Monetari Internacional que assenyala que, si s'utilitza tot el talent que hi ha a la societat i s'incorpora la paritat, l'economia pot créixer entre un 12% i un 15% més.

"No és només una qüestió de justícia, que només amb això ja n'hi hauria prou, sinó que també és una qüestió d'eficiència econòmica, de progrés i prosperitat de les societats", ha dit.

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènerePedro Sánchez
Anar al contingut