Pedro Sánchez ha fet balanç de l'any (EFE/ Juan Carlos Hidalgo)

Totes les mesures anticrisi de Sánchez: ajudes a aliments, lloguer, transport i energia

El Consell de Ministres ha aprovat un nou paquet d'ajudes per pal·liar la pujada de preus i la crisi energètica

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat un nou paquet d'ajudes per pal·liar la pujada de preus i la crisi energètica. "El govern estarà a l'altura", ha afirmat Pedro Sánchez, abans de detallar el tercer escut social que aprova el govern espanyol per contrarestar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna.

Sánchez ha tret pit dels plans anteriors, que entén que han permès reduir la inflació fins al 6,4% en què s'ha situat l'IPC al novembre. "Quan va passar el pitjor de la pandèmia, va arribar la guerra i, malgrat tot, Espanya avança", una mostra que el país "creix davant l'adversitat", ha afirmat.

Aquestes són les mesures principals que ha anunciat:
 

Rebaixa de l'IVA en els aliments de primera necessitat 

El Consell de Ministres ha aprovat una reducció de l'IVA en els aliments durant almenys sis mesos. Així, el tipus passa del 4 al 0% en els productes de primera necessitat com els ous, el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, fruites i verdures, hortalisses, llegums, patates, i cereals; i del 10% al 5% per a l'oli i la pasta.

Es congelen els nous lloguers

En les renovacions de contractes de lloguer d'habitatges que es facin fins al juny, el propietari no podrà apujar el preu. També es manté fins al 31 de desembre del 2023 el límit de l'augment del 2% com a màxim en la quota, quan s'hagi de revisar per l'IPC.

També s'ha aprovat la suspensió dels desnonaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial i l'ampliació del termini a les comunitats autònomes per accedir als recursos del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, per, segons La Moncloa, fer front a les compensacions als propietaris i arrendadors que siguin procedents.

L'IVA de la llum i el gas seguirà reduït

La bonificació en les taxes sobre l'energia: es prorroga l'IVA reduït a la factura de la llum i el gas fins al 5% sis mesos més.

A més, es congela el preu màxim de la bombona de butà.

Per últim, es prohibeix durant tot el 2023 el tall de subministraments essencials i l'extensió del bo social.
 

Xec de 200 euros per a famílies vulnerables

Una de les mesures aprovades és un pagament de 200 euros al mes per a unitats familiars amb rendes inferiors a 27.000 euros l'any i un patrimoni inferior a 75.000 euros. 

Segons el govern espanyol, se'n beneficiaran 4,2 milions de famílies.

El Consell de Ministres ha aprovat un nou paquet d'ajudes

S'acaba el descompte de la gasolina per a tothom

El descompte de 20 cèntims per litre de combustible generalitzat desapareix. A canvi, es prorroga per als transportistes professionals per carretera. S'abonarà al final de cada mes.

Per als agricultors, s'ha aprovat una ajuda directa fins a 20 cèntims per litre, mitjançant la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs, amb un cost de 240 milions d'euros, i també ajudes directes per als pescadors per valor de 120 milions.

De la mateixa manera, s'ha aprovat un paquet de 300 milions en ajudes directes als pagesos, per compensar l'augment dels costos per l'encariment dels fertilitzants.
 

Transports subvencionats

Es manté la rebaixa del 30% del transport públic urbà i interurbà en els territoris on el govern autònom i municipal ho complementen fins al 50%. També es manté la gratuïtat dels abonaments de Renfe de Rodalies i trens de mitjana distància durant tot el 2023.

Jubilació activa a la sanitat

Per incorporar facultatius i reforçar els serveis d'atenció primària, el govern espanyol ha aprovat la jubilació activa millorada, que permetrà que professionals sanitaris d'atenció primària, metges de família i pediatres en edat de jubilació puguin continuar durant els 3 anys vinents compatibilitzant el 75% de la pensió amb el servei actiu a temps complet o a mitja jornada.

També s'ha aprovat el reial decret que permetrà apujar les pensions un 8,5% l'any vinent.

El president espanyol també ha respost preguntes dels periodistes (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

 

ARXIVAT A:
MoncloaPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut