20.000 morts als EUA per coronavirus, "un enemic molt genial" segons Trump
El president dels EUA, Donald Trump, aquest divendres a la Casa Blanca, a Washington (Reuters)

20.000 morts als EUA per coronavirus, "un enemic molt genial" segons Trump

Es situa com el país amb més víctimes mortals al món, al davant d'Itàlia, mentre el seu president diu que l'"antibiòtic no pot seguir el ritme" del SARS-CoV-2

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Els Estats Units han superat els 20.000 morts per coronavirus aquest dissabte, prenent a Itàlia el primer lloc a la llista de mortalitat al món, mentre ja tenen més de mig milió de casos positius registrats.

Xifres enormes que ho poden arribar a ser molt més si es té en compte que els curats de la malaltia no arriben a 30.000 i que hi ha gairebé 11.000 persones en estat greu o crític.

Funeral al cementiri de Green-Wood de Brooklyn, aquest dissabte a Nova York (Reuters)

La Casa Blanca va arribar a calcular com a xifres probables, tot i les mesures de confinament, entre 100.000 i 240.000 morts per aquesta epidèmia, xifra que ara han rebaixat a 60.000.

"L'antibiòtic" i "el ritme" del coronavirus

De tota manera, hi ha força dubtes que el president, Donald Trump, tingui clar a quina amenaça s'enfronta el seu país i el món sencer.

 

En una roda de premsa aquest divendres, va arribar a descriure el SARS-CoV-2 com «un enemic molt genial» i que "l'antibiòtic no pot seguir el seu ritme".

Aparentment sense saber que els antibiòtics mai han servit per combatre els virus, amb el seu estil habitual, Trump li ha atribuït qualitats humanes a aquest en concret:

"Això és molt complex, és un enemic molt brillant, molt genial. Han desenvolupat medicaments, com els antibiòtics, sabeu? Els antibiòtics resolien tots els problemes. I ara un dels problemes més grans que té el món és que aquest germen és tan genial que l'antibiòtic no pot seguir el seu ritme".

 

"I estan constantment intentant trobar una nova... La gent va a l'hospital i agafen... Hi van perquè els facin una operació de cor... No és aquest el problema, però acaben morint per problemes. Ja sabeu de quins problemes estic parlant. És tot un geni."

"Estem lluitant contra... no només està amagat, sinó que és molt llest. Enteneu? És invisible i està amagat, però és molt intel·ligent."

No està clar si, en el fons, l'admira, al coronavirus, i sembla que s'imagini la situació com una lluita personal contra ell. No se n'ha estat de fer-se'n ressò a Twitter:

"L'enemic invisible estarà en retirada ben aviat!"


Protagonista de les rodes de premsa

Trump s'ha acostumat a protagonitzar les compareixences del govern federal sobre la crisi de la Covid-19, i això preocupa els seus col·laboradors, perquè creuen que li va en contra.

Segons fonts pròximes a Trump citades per l'agència Reuters, el president no els fa cas perquè tenen molta audiència i fan pujar la seva popularitat entre els ciutadans.

 

Al seu compte personal de Twitter, no pas a l'oficial, ho ha defensat tot atacant l'oposició en bloc, inclosos els republicans que no li segueixen el joc:

"Com que les audiències de televisió de les conferències de premsa de la Casa Blanca són les més altes, el partit de l'oposició (els mitjans de comunicació irrellevants), l'esquerra radical, els demòcrates que no fan res i, és clar, els republicans que només ho són de nom, estan fent tot el que poden per menysprear-les i acabar amb elles. La veu del poble!"


La campanya electoral, completament aturada

Aquestes fonts consideren que la pujada és conjuntural i lògica en situacions de crisi, com ja va passar després de l'11S, quan la popularitat de George W. Bush va pujar molt.

Però la campanya de les eleccions presidencials de la tardor està aturada, i amb el rival demòcrata Joe Biden tancat a casa seva, Trump està aprofitant per tenir molts minuts de televisió i apareixent com el gran líder que s'ocupa del país.

Les mesures les prenen els governs estatals i locals

Mentrestant, al país 42 dels 50 estats han decretat el confinament dels ciutadans, cosa que correspon al 95% de la població, uns 316 milions de persones.

De fet, el gruix de decisions sobre la crisi, com els confinaments i el tancament de les escoles, entre moltes altres, les estan prenent les autoritats estatals i locals, no pas el govern federal.

 

Ciutadans aplaudint als treballadors sanitaris d'un hospital, aquest divendres a Nova York (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus Trump Estats Units
Anar al contingut