La historiadora Assumpta Montellà amb Roger Escapa.
La historiadora Assumpta Montellà amb Roger Escapa.

El periodista Roger Escapa, Premi Ramon Juncosa pel reportatge "Elna, bressol d'exiliats"

Roger Escapa, director i presentador del programa "El suplement",  ha rebut avui el Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers pel reportatge "Elna, bressol d'exiliats", que atorga la Casa de la Generalitat a Perpinyà en el marc de la 30a Nit de Sant Jordi d'Òmnium Catalunya Nord, que s'ha celebrat a la capital nord-catalana.

El reportatge de Roger Escapa "Elna, bressol d'exiliats", emès al programa de Catalunya Ràdio "El suplement" el 30 de març, li ha valgut al periodista sabadellenc el Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers, que atorga la Casa de la Generalitat a Perpinyà amb l'objectiu de "fomentar el coneixement de les realitats de l'espai català transfronterer" i que s'ha lliurat avui a la ciutat rossellonenca en el marc de la 30a Nit de Sant Jordi d'Òmnium Catalunya Nord. El premi l'ha lliurat Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat, en un acte presentat pel pedagog i activista nord-català Pere Manzanares.

El jurat ha valorat que el reportatge s'ubiqui "en el marc dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil i de l'inici de la Retirada; la normalitat amb la qual personalitats del nord i del sud de l'Albera hi participen; el tractament didàctic, intens i emotiu d'uns fets que expliquen qui som com a poble tan a Catalunya com a la Catalunya Nord; la destresa amb què s'entrellacen fets de fa 80 anys amb el present, en què persones d'arreu del món i d'entorns propers com el Mediterrani, es veuen forçades a fugir dels seus països i a refugiar-se en altres indrets, i l'encert de convertir l'espai transfronterer català en un viatge de memòria, cultura i coneixement".

"Elna, bressol d'exiliats" és un viatge per l'exili republicà que passa per la Maternitat d'Elna, la platja d'Argelers i el cementiri de Cotlliure, i que el programa "El suplement" va emetre tot coincidint amb els 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola, l'1 d'abril passat. Una ruta que Roger Escapa fa amb la companyia de la historiadora Assumpta Montellà, que ajuda a entendre la figura d'Elisabeth Eidenbenz, la dona que va posar en marxa la Maternitat d'Elna, on van néixer gairebé 600 nadons entre el 1939 i el 1944. Una història poc reivindicada i carregada d'emotivitat i superació. Al reportatge es parla amb diversos fills d'exiliats nascuts a la Maternitat, que ara tenen prop de 80 anys, i amb una de les poques mares que hi va parir i que encara és viva, Carmen Rojano, de 99 anys.

Roger Escapa presenta "El suplement" des del setembre del 2018, després d'estar-hi vinculat durant dues temporades i d'haver format part de l'equip de Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio", programa que va presentar durant l'estiu passat.

"El suplement" s'emet a Catalunya Ràdio els dissabtes i diumenges, de 6.00 a 13.00.

 

catradio/suplement

facebook.com/elsuplement

twitter.com/elsuplement

instagram.com/elsuplement

spotify.com/elsuplement

 

 

Anar al contingut