Pere Renom, al reportatge de demà.
Pere Renom, al reportatge de demà.
Demà, dimecres, a les 22.30

"El bolero de Ravel" enceta una nova temporada de "Quèquicom"

Demà, dimecres, 10 d'octubre, en un horari mitja hora més tard de l'habitual, a les 22.30, torna "Quèquicom", el programa de divulgació científica, ciència, natura, salut i tecnologia del 33. Ho farà amb una de les composicions musicals més famoses de la història, "El bolero de Ravel".

"Quèquicom" és el programa del 33 que dirigeix i presenta Jaume Vilalta, en què els reporters se sotmeten a situacions diverses perquè, amb l'ajuda de científics de primera línia, l'espectador pugui entendre les curiositats i els perquès de la vida. Cada episodi ofereix una mirada transversal sobre un tema. Al primer programa d'aquesta temporada, el programa estrenarà el reportatge "El bolero de Ravel", aquesta obra musical que la majoria d'adults occidentals sabrien taral·lejar. El programa seguirà l'Orquestra Simfònica del Vallès per analitzar per què fascina tant aquesta tonada i com és que no es fa pesada malgrat les repeticions. Tot seguit es reemetrà l'episodi "Dominar la veu", un recorregut per les entranyes de les cordes vocals amb una càmera que entra per la boca, i una classe de logopèdia per treure el màxim profit de l'aparell fonador.

"El bolero de Ravel"

Maurice Ravel (1875-1937) va ser un compositor francès del segle XX. Del seu pare, enginyer suís, va heretar el perfeccionisme i, de la seva mare, d'origen basc, l'atracció per l'estètica musical espanyola. Va compondre una quarantena d'obres per a piano, música vocal, de cambra i simfònica. La més coneguda és el bolero, un encàrrec de la ballarina russa Ida Rubinstein. La melodia és un ostinato, una reiteració obsessiva, que molts consideren hipnotitzant. A priori hauria hagut de ser un fracàs, però paradoxalment s'ha convertit en una de les composicions musicals més famoses de la història. Per què?

En aquest reportatge intervenen James Ross, director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV); Pau Montané i Dani Guisado, percussionistes de l'OSV; Ivana Rossell, enginyera acústica, Màster Acústica La Salle, URL; Jordi Jauset, doctor en Comunicació, enginyer i músic; Martí Cuní, tècnic d'exteriors de Catalunya Música, i Carles Lobo, productor musical de Catalunya Música.

"Dominar la veu"

La reportera Samantha Vall vol cantar en un temps rècord, tot i que no en sap res, de música. La seva professora, Anna Valldeneu, explica que tothom pot aprendre a cantar amb més o menys eficàcia. Però qui realment domina la veu són els cantants de lírica. "Quèquicom" demana a alguns intèrprets del Cor del Gran Teatre del Liceu que cantin per saber diferenciar els diferents tipus de registres de veu que existeixen.

Els mestres són els que tenen més problemes de veu. "Quèquicom" segueix la veu de la Cristina, una professora amb problemes a les cordes vocals. La foniatra s'endinsa amb una càmera a l'interior de l'aparell fonador de la professora per comprovar com es mouen les cordes vocals. Després, amb l'ajuda de la logopeda, la Cristina reaprèn a parlar sense fer-se mal a la gola.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, dirigit per Jaume Vilalta, s'emet cada dimecres, aquesta temporada, a les 22.30.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut