Edimburg

Cameron, Clegg i Miliband desembarquen a Escòcia per frenar l'avenç independentista

El primer ministre britànic i els altres dirigents unionistes no assistiran a la sessió setmanal a la Cambra dels Comuns per mobilitzar des d'Escòcia els contraris a la independència

RedaccióActualitzat

Falten només 9 dies per al referèndum sobre la independència d'Escòcia i els partidaris del "no" han decidit posar tota la carn a la graella. Els líders unionistes, encapçalats pel primer ministre britànic, David Cameron, desembarcaran aquest dimecres en territori escocès per mobilitzar l'electorat després que les últimes enquestes han constatat un avenç del "sí", que en la penúltima enquesta publicada fins i tot era l'opció guanyadora.

Cameron, el líder laborista, Ed Miliband, i el liberaldemòcrata, Nick Clegg, no assistiran a la sessió setmanal de preguntes a la Cambra dels Comuns, al Parlament de Westminster, per visitar Escòcia i enviar a la ciutadania d'aquesta nació un missatge clar: "Volem que us quedeu". Aquesta és la petició que han fet aquest dimarts en un comunicat conjunt, en què asseguren que "moltes coses ens divideixen, però hi ha una cosa en què estem d'acord amb passió: el Regne Unit és millor unit".

Cameron ha evitat fins ara la presència a Escòcia pel temor d'afavorir els independentistes, però en la recta final de la campanya pel referèndum s'ha decidit a intervenir-hi directament per reforçar la campanya "Millor junts".

Els principals partits britànics han promès als escocesos que, si opten per continuar al Regne Unit, se'ls concedirà una millora de l'autogovern amb l'anomenada "llei d'Escòcia", que preveu transferir a Edimburg competències fiscals i de serveis públics per valor de 20.000 milions d'euros. De moment, però, no s'ha concretat gairebé res més d'aquest pla que s'ha de consensuar entre tots els partits. El primer esborrany de la norma es farà públic a l'octubre i la intenció és que s'aprovi a principis de l'any que ve.

En un altre gest d'acostament als escocesos, el govern de Londres ha decidit que la bandera escocesa, anomenada "Saltire", onegi a tots els edificis governamentals fins al dia del referèndum, el 18 d'aquest mes, al costat de la "Union Jack" britànica. Un dels edificis on ja s'ha hissat és el número 10 de Downing Street, la residència oficial de Cameron, on s'ha fet amb certes dificultats, cosa que ha estat motiu de comentaris i ironies a les xarxes socials.

 


 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut