Damasc

Síria nega cap implicació en l'atemptat i Turquia demana a l'ONU que mogui fitxa

El règim sirià ha negat qualsevol implicació del seu govern en l'atemptat a la localitat turca de Reyhanli, que va deixar almenys 40 morts i més d'un centenar de ferits. Turquia havia apuntat als serveis secrets sirians. El govern turc, en canvi, atribueix la massacre a un grup de nou detinguts que suposadament treballaven per a la intel·ligència siriana.

RedaccióActualitzat
Turquia reclama al Consell de Seguretat de les Nacions Unides que mogui fitxa per aturar la guerra civil a Síria. Es queixa que la comunitat internacional no pren cap mesura després de les tres explosions al seu territori, que han causat una quarantena de morts i més d'un centenar de ferits. I és que el govern turc acusa els serveis secrets sirians d'estar al darrere de l'atac.

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha fet una crida a la calma per no tensar encara més les relacions amb el règim sirià, però hi ha afegit que està esperant el moment oportú per respondre als atacs a la frontera siriana. El govern turc atribueix la massacre a un grup de nou detinguts que suposadament treballaven per a la intel·ligència siriana.

El règim sirià nega qualsevol implicació

Síria, però, assegura que no en sap res. El ministre sirià d'Informació, Omran al-Zubi, ha negat qualsevol implicació del seu govern en les tres explosions a la localitat turca de Reyhanli. Al-Zubi ha estat contundent i ha contestat que "ningú té dret a Turquia a difondre acusacions falses contra Síria". Segons el ministre, "el que va passar ahir a Turquia és responsabilitat del seu govern". De fet, fins i tot demana que el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, dimiteixi "perquè no té dret a construir la seva glòria amb la sang de turcs i sirians".

Al-Zubi afirma que l'executiu d'Ankara ha convertit les zones frontereres en "centre del terrorisme internacional", en facilitar l'arribada d'armes, explosius, vehicles, diners i combatents a Síria. Per això, conclou, "el govern turc i el primer ministre han d'assumir la seva responsabilitat directa, tant política com moral, cap al poble turc, el sirià i la resta de pobles de la regió".
 
Més de 40 morts
 
El doble atemptat amb cotxe bomba va tenir lloc aquest dissabte prop de l'Ajuntament i l'oficina de correus de Reyhanli, una ciutat d'uns 60.000 habitants situada al sud de la província mediterrània turca de Hatay. La policia turca ha detingut nou persones relacionades amb l'atemptat, entre elles l'organitzador. Tots, ciutadans turcs que formaven part d'una organització terrorista amb vincles amb els serveis secrets sirians.

Aquest és l'atac més mortífer comès en territori turc des del començament del conflicte a Síria, el març del 2011. Turquia acull més de 300.000 refugiats sirians, la majoria en campaments distribuïts al llarg dels 900 quilòmetres de frontera.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut