Quito / Londres

Correa justifica l'asil diplomàtic a Assange perquè Londres no garanteix que no serà extradit als EUA

El president de l'Equador assegura que no està garantit que no s'extradeixi el fundador de Wikileaks a Washington, on podria ser condemnat a mort per haver revelat secrets d'estat. Correa rep el suport dels seus veïns davant l'amenaça britànica d'assaltar la seva ambaixada a Londres.

RedaccióActualitzat
El president de l'Equador, Rafael Correa, ha donat explicacions aquesta nit sobre la decisió d'atorgar asil diplomàtic al fundador de Wikileaks, Julian Assange. Justifica la decisió pel perill que Suècia extradeixi Assange als Estats Units, on podria ser condemnat a mort per espionatge. A més, advertia que Assange s'estarà a l'ambaixada tant temps com calgui, davant la negativa de Londres.

Gairebé al mateix temps en què el president feia unes contundents declaracions, l'Equador obtenia el suport necessari entre els seus veïns sud-americans per fer front al Regne Unit en aquest conflicte.

L'Organització d'Estats Americans, per majoria absoluta i sense el suport de Washington, va acordar una reunió d'urgència dels ministres d'Estrangers per debatre le conflicte diplomàtic entre l'Equador i Regne Unit. La cita serà divendres que ve a la capital nord-americana.

A més, la UNASUR es reunirà aquest cap de setmana i l'ALBA, o Aliança Bolivariana, ja li ha donat tot el suport. L'Equador també ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU.

Batussa diplomàtica

Assange està refugiat des del 19 de juny a la seu diplomàtica de l'Equador a Londres. És requerit per Suècia perquè respongui per delictes sexuals.

El Regne Unit, que ha indicat que és la seva obligació lliurar Assange a Suècia, no accepta el principi d'asil diplomàtic concedit per l'Equador. Es nega a concedir-li un salconduit que li permetria abandonar el país i ha amenaçat d'entrar per la força a l'ambaixada i detenir-lo.

Enmig de tota aquesta lluita diplomàtica, està previst que Assange llegeixi un comunicat aquest diumenge mateix des de la porta de l'ambaixada, sense, però, posar ni un peu al carrer, ja que seria detingut immediatament pels agents britànics, que vigilen l'edifici les 24 hores.

Suècia s'ha sentit ofesa en veure que es posava en dubte la independència de la seva justícia i els Estats Units, que acusen Assange d'espionatge, fan veure que la polèmica no té res a veure amb ells.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut