Quito / Londres

Els 11 arguments de l'Equador per concedir l'asil polític a Julian Assange

L'executiu de Rafael Correa pretén demostrar que el fundador de Wikileaks és víctima d'una "persecució política" per haver divulgat milers de documents classificats que van comprometre, no només els secrets dels Estats Units , sinó d'altres països.

RedaccióActualitzat
El govern de l'Equador ha fonamentat la decisió de concedir asil polític a Julian Assange en onze arguments amb què pretén demostrar que el fundador de Wikileaks és víctima d'una "persecució política" per haver divulgat milers de documents classificats que van comprometre, no només els secrets dels Estats Units , sinó d'altres països.

En la declaració llegida pel ministre d'Afers Estrangers de l'Equador, Ricardo Patiño, s'explica que les autoritats van considerar els següents aspectes per justificar la decisió.

1. - Que Julian Assange és un professional de la comunicació guardonat internacionalment per la seva lluita a favor de la llibertat d'expressió, la llibertat de premsa i els drets humans en general.

2. - Que el senyor Assange va compartir amb el públic global informació documental privilegiada que va ser generada per diverses fonts, i que va afectar funcionaris, països i organitzacions.

3. - Que existeixen seriosos indicis de represàlies per part del país o els països que van produir la informació divulgada pel senyor Assange, represàlia que pot posar en risc la seva seguretat, integritat i fins i tot, la seva vida.

4. - Que, tot i les gestions diplomàtiques fetes per l'estat equatorià, els països dels quals s'han requerit garanties suficients per protegir la seguretat i la vida del senyor Assange, s'han negat a facilitar-les.

5. - Que hi ha la certesa de les autoritats equatorianes que és factible l'extradició del senyor Assange a un tercer país fora de la Unió Europea sense les garanties per a la seva seguretat i integritat personal.

6. - Que l'evidència jurídica mostra clarament que, si es dóna una extradició als Estats Units d'Amèrica, el senyor Assange no tindria un judici just, podria ser jutjat per tribunals especials o militars, i no és inversemblant que se li apliqui un tracte cruel i degradant, i se'l condemni a cadena perpètua o la pena de mort, amb la qual cosa no serien respectats els seus drets humans.

7. - Que, si bé el senyor Assange ha de respondre per la investigació oberta a Suècia, l'Equador és conscient que la fiscalia sueca ha tingut una actitud contradictòria que va impedir al senyor Assange el total exercici del legítim dret a la defensa.

8. - Que l'Equador està convençut que s'han menystingut els drets processals del senyor Assange durant aquesta investigació.

9. - Que l'Equador ha constatat que el senyor Assange es troba sense la protecció i l'auxili que havia de rebre de l'estat del qual és ciutadà.

10. - Que, de les diverses declaracions públiques i comunicacions diplomàtiques realitzades per funcionaris de la Gran Bretanya, Suècia i els Estats Units d'Amèrica, s'infereix que aquests governs no respectarien les convencions i tractats internacionals, i donarien prioritat a lleis internes de jerarquia secundària. Contravindrien així normes expresses d'aplicació universal.

11. - Que, si el senyor Assange és reduït a presó preventiva a Suècia (tal com és costum en aquest país), s'iniciaria una cadena de successos que impediria que es prenguessin mesures de protecció ulterior per evitar la possible extradició a un tercer país.
Anar al contingut