Quito

El Parlament equatorià insta el govern del país a portar a l'ONU el pols amb el Regne Unit per Assange

L'Equador demana que es reuneixi el Consell de Seguretat per evitar que el Regne Unit intervingui per la força per impedir la sortida de Julian Assange de la seva ambaixada a Londres.

RedaccióActualitzat
L'Assemblea Nacional de l'Equador ha demanat al govern equatorià que sol·liciti una reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per evitar que el Regne Unit detingui per la força el fundador de Wikileaks.

Julian Assange es troba refugiat des del 19 de juny a l'ambaixada equatoriana a Londres i des d'aquest dijous té el dret d'asil diplomàtic reconegut pel país llatinoamericà.

En una llarga sessió extraordinària, i per una àmplia majoria, l'òrgan parlamentari de l'Equador ha resolt rebutjar l'amenaça del Regne Unit d'assaltar la seva ambaixada a Londres.

L'Assemblea de l'Equador també demana a totes les instàncies parlamentàries internacionals que es rebutgi l'ús de la violència per resoldre conflictes entre estats.

Londres desafia Quito

El conflicte diplomàtic entre l'Equador i el Regne Unit, que es nega a donar un salconduit a Assange perquè pugui sortir del país, amenaça amb allargar el cas d'aquest australià que va filtrar documents del departament d'Estat nord-americà. Els Estats Units l'acusen, per això, de revelar secrets d'Estat.

Assange ha frenat fins ara la seva extradició a Suècia, on la Justícia el reclama per fer front a dues acusacions de delictes sexuals, pel temor que aquest sigui el primer pas per una altra extradició als Estats Units, on podria ser condemnat a mort.

Baltasar Garzón, advocat de Julian Assange, no descarta recórrer al Tribunal Internacional de Justícia, en el cas que no es permeti a Assange sortir del país.

El "cas Assange" esquitxa també el govern d'Austràlia, país d'origen del fundador de Wikileaks. Polítics, advocats i grups en defensa de les llibertats insten les autoritats d'aquest país a mediar en la disputa entre Quito i Londres i critiquen que hagi hagut de ser l'Equador qui hagi ofert protecció a Assange en comptes del seu país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut