Sant Joan Despí

Per què Julian Assange ha triat l'Equador per demanar-hi asil polític?

Davant la possibilitat que un cop extradit i jutjat a Suècia per violació, el fundador de Wikileaks, Julian Assange, fos extradit als Estats Units, on seria jutjat per alta traïció i on se'l podria sentenciar a cadena perpètua o a la pena capital, el "hacker" es va refugiar a l'ambaixada de l'Equador a Londres i va demanar-hi asil polític. Per què l'Equador i no un altre país?

Carmen AmorósActualitzat
Davant la possibilitat que un cop extradit i jutjat a Suècia per violació, el fundador de Wikileaks fos extradit als Estats Units, on seria jutjat per alta traïció i on se'l podria sentenciar a cadena perpètua o a la pena capital, Julian Assange va demanar asil polític a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on es va refugiar el 19 de juny passat.

Aquest dijous s'ha fet públic que, ateses les circumstàncies, l'Equador de Rafael Correa ha concedit l'asil que havia demanat Assange al "hacker" més famós del món.

Independentment del que ara pugui passar, la pregunta a fer-se és per què Assange va triar l'Equador i per què l'Equador ha cedit a la seva petició sabent que aquesta decisió pot comportar una guerra diplomàtica no només amb el Regne Unit, sinó també amb els Estats Units, que semblen estar darrere de tota l'operació.

Segons Robert Amsterdam, un advocat canadenc especialitzat en dret internacional, Correa i Assange tenen interessos coincidents. Tots dos creuen que els Estats Units representen un poder imperialista que cal controlar.

Correa, un economista d'esquerres, ja s'ha enfrontat als Estats Units amb aliats de la regió com Hugo Chávez, Evo Morales, Fidel castro i, fins i tot, Mahmud Ahmadinejad, el president de l'Iran.

Pel que fa a indisposar-se amb els britànics, Correa ja ha demostrat que no li sap greu enfrontar-s'hi. Al febrer, Correa va demanar sancions contra la Gran Bretanya per la seva disputa amb l'Argentina sobre les Malvines.

"Des d'una perspectiva llatina, quina meravella aconseguir Assange", ha dit Amsterdam. "Ni tan sols cal que siguis antiamericà per voler-ho", ha afegit i ha assegurat que hi ha una hostilitat gairebé unànime contra la política exterior dels Estats Units. Assange seria benvingut a molt països només per això.

Jorge Leon, un analista polític que viu a Quito, diu que amb les eleccions presidencials de l'Equador el proper mes de febrer, donar-li asil a Assange pot beneficiar molt Correa perquè li posa una aureola de dirigent d'esquerres. Molts dels seus electors són d'esquerres, ha explicat Leon, "ha d'alimentar aquestes bases".

El president equatorià és conegut per les seves males relacions amb la premsa i de fet ha fet obrir diligències contra diferents periodistes al llarg dels últims anys. Tot i això, Correa va aparèixer fa poc en un programa de televisió que dirigeix i presenta Assange i que finança el govern rus.



Per què doncs, Assange, que es proclama un defensor de la llibertat de premsa, voldria refugiar-se a l'Equador, on la llibertat de premsa no està garantida? El fet que el seu programa de televisió el financiï el govern rus, que no és precisament cap garant de les llibertats de premsa ni d'expressió, fa pensar que, ara com ara, Assange està més preocupat per salvar la pell que no pas perquè se li garanteixi la possibilitat de publicar el que vulgui sense conseqüències.

I sembla que quan va entrevistar Correa al seu programa hi va haver una simpatia mútua i tan bones sensacions entre els dos que, havent de triar, Assange es va decantar per l'Equador comptant que Correa no li fallaria. De moment sembla que ha estat així.
Anar al contingut