mali
Els rebels tuaregs van declarar unilateralment la independència del nord de Mali.
Bamako

Els colpistes s'avenen a reinstaurar l'ordre i convocar eleccions mentre el món rebutja la independència tuareg

La junta militar que governa Mali des del cop d'estat del 22 de març ha arribat a un preacord amb els països veïns per transferir el poder al guanyador d'unes eleccions que es faran com a molt tard a finals de maig. El país, però, té un altre front obert després que els rebels tuaregs van declarar divendres la independència de l'Azawad, una regió al nord de Mali. La comunitat internacional ja ha rebutjat aquest moviment.

RedaccióActualitzat
Els líders de la junta militar han acceptat retornar el poder a canvi de l'amnistia i de l'aixecament de les sancions. L'acord amb els països de l'Àfrica Occidental estableix la designació del president del Parlament com a president interí. Serà l'encarregat d'organitzar eleccions en un termini màxim de quaranta dies.

Però la transició política encara és a les seves mans: no han dit quan deixaran el poder. Pels països veïns, com més aviat millor.

Fins que no torni l'ordre a Bamako no es podrà fer front a la crisi al nord del país. En només dues setmanes, Mali ha vist com el president era destituït per un cop d'estat i com el país, de fet, quedava dividit en dos.

Els rebels tuaregs han proclamat la independència unilateral de l'Azawad. La ciutat de Gao és la capital on oneja la bandera tricolor de la rebel·lió tuareg.

Temor a la islamització del Sahel

La comunitat internacional, amb França i Algèria al capdavant, han condemnat la declaració d'independència i l'han considerada nul·la. En primer pla, la por, segons diuen, d'una islamització del Sahel.

I és que en la conquesta de les ciutats de Kidal i Gao els tuaregs van actuar amb l'ajuda del grup islamista Ansar al-Din, liderat per Iyad Ag Ghali, un històric rebel tuareg que els darrers anys s'ha allunyat de la cúpula laica de la rebel·lió tuareg per acostar-se a l'islamisme radical i a l'entorn d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic.

Els rebels tuaregs rebutgen qualsevol moviment islamista i demanen a Al-Qaeda que es retiri de l'Azawad. Ara bé, no queda clara, de moment, quina relació de poders hi ha ara mateix en el nou Azawad ni quin és el paper dels islamistes.

Els tuaregs asseguren que el que han aconseguit és molt important, però ara els queda la tasca més complicada.

Anar al contingut