Bamako

Els rebels tuaregs declaren la independència del nord de Mali, un territori que anomenen l'Azawad

Els rebels tuaregs han proclamat la independència del nord de Mali, un territori que anomenen l'Azawad. En un comunicat a la pàgina web del Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad, els rebels reconeixen les fronteres en vigor amb el Níger, Algèria i Mauritània, i anuncien l'adhesió total a la carta de les Nacions Unides. L'organització també es compromet a crear les condicions necessàries de pau i a redactar una constitució democràtica que estableixi els fonaments institucionals de l'estat.

RedaccióActualitzat
Des que el 22 de març els militars van prendre el poder del país amb un cop d'estat, grups islamistes tuaregs han accentuat les lluites al nord de Mali per aconseguir el control de l'Azawad.

La declaració d'independència arriba l'endemà de proclamar el final de les operacions militars a la zona, després que ja han conquerit tot el territori en disputa.

La crisi política i la rebel·lió han deixat Mali al límit d'una crisi humanitària. Milers de persones han fugit de casa seva cap als països veïns, segons denuncien Amnistia Interancional i l'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides per als refugiats.


Llegeix el comentari del Cap de la secció d'Internacional dels Serveis Informatius de TV3 en què s'analitzen les possibilitats d'un estat tuareg a l'Àfrica.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut